1. Artistul cunoscut sub numele de Banksy s-ar fi nascut in 1974 si a crescut in Bristol, incepand sa realizeze primele sale graffiti-uri in anii 80, cand este atras de cultura locala underground. Amuzant este initial ar fi trebuit sa devina macelar, dar a fost in cele din urma atras de arta stradala. Desi din ce s-a intretinut pana cand a inceput sa se bucure de succes, unde locuieste astazi, cu ce se ocupa in afara de arta sunt intrebari la care (teoretic) nimeni nu cunoaste raspunsul. S-a spus chiar ca sub acest pseudonim se ascunde de fapt o grupare mica de tineri artisti contemporani, sprijiniti de unii proprietari londonezi de galerii si de anumite publicatii, scenariul putin probabil capatand repede dimensiunile unei complicate conspiratii. Categoric cei care ii cunosc secretul au stiut sa il pastreze, pentru ca in 2000 a deschis prima sa expozitie intr-un restaurant din Bristol. S-a spus chiar ca ar fi de fapt un anume Robin Gunningham, ceea ce Banksy a negat in permanenta.
2. Daca initial a ales ca forma artistica graffiti, nu peste multa vreme Banksy a trecut la stencil, nu doar ca o forma ce amintea de reproducerea in masa a artei devenite obiect de serie, dar si din considerente practice: un sablon este usor de aplicat, lucrarea este gata mai repede iar riscurile de a fi observat de martori este astfel mult mai restrans. Asa ca o noua opera marca Banksy poate sa apara intr-un loc ”fierbinte” fara ca artistul sa fie vazut in timpul lucrului. In timp tocmai aceste compozitii realizate cu sabloane aveau sa atraga si mai mult publicul si sa fie privite ca perioada de ”maturitate” pentru acest artist stradal.
3. Este autorul copertii celui de al saptelea album Blur, Think Tank, astazi una dintre cele mai cunoscute dintre creatiile sale.
4. In 2004 norocosii au putut sa puna mana pe bancnote de 10 lire, pe care aparea chipul printesei Diana in locul celui al reginei Marii Britanii, proiect cunoscut sub numele de Difaced Tenners si care se incadra perfect in viziunea umoristica a lui Banksy. Un alt proiect similar a fost pus in scena dupa ce Paris Hilton si-a lansat albumul de debut. Atunci artistul a reusit sa schimbe mai multe exemplare ale CD-ului cu propriile versiuni, in care albumul avea si o compozitie instrumentala de 40 de minute, alcatuita din diversele declaratii facute in timp de Hilton. Astazi o piesa de colectie foarte cautata, atunci versiunea ”imbunatatita” a starnit un mic scandal si a fost o noua campanie publicitara pentru Banksy.
5. Un graffiti poate sa ii deranjeze pe cei care nu apreciaza aceasta forma artistica, dar Banksy a dus lucrurile mai departe si a reusit ca arta urbana contemporana sa intre in muzee celebre precum Luvru sau Muzeul de Arta Moderna din New York dupa ce a reusit sa isi expuna, fie si pentru scurta vreme, propriile compozitii alaturi de clasicele tablouri si sculpturi ale marilor maestri. In 2005 a instalat intr-o sala din British Museum o falsa lucrare rupestra, Peckham Rock, practic o bucata de beton pe care se vedea o silueta, in maniera celor din arta preistorica, doar ca impingea un stilizat carucior de cumparaturi. A ramas acolo nu mai putin de trei zile si daca artistul nu ar fi anuntat pe site ce a facut poate ca era gasita si mai tarziu.
6. Cum creatiile sale sunt realizate in principal pe ziduri peste 20 dintre acestea au fost pana astazi distruse total sau partial, desi s-a intamplat chiar ca Banksy insusi sa repare unele dintre graffiti-uri.
7. Printre fanii sai celebri se numara Damien Hirst, Angelina Jolie, Serena Williams, Bono alaturi de multi alti actori, muzicieni si artisti plastici. Nu intamplator in 2000 prestigioasa revista Time il includea in lista celor mai influente 100 de personalitati, iar Banksy (daca el era cu adevarat) le trimitea o fotografie in care purta pe cap o punga de hartie care ii acoperea cu totul chipul.
8. Cunoscut pentru lucrarile sale stradale, artistul a reusit sa fie nominalizat la un Oscar pentru debutul sau ca regizor de film, Exit Through the Gift Shop, pierzand in fata productiei Inside Job.
9. In 2018 a reusit din nou sa socheze intreaga lume dupa ce o reproducere a celebrei sale lucrari Fata cu balon, un stencil devenit iconic, a fost distrusa pe jumatate de un ingenios dispozitiv ascuns in rama tabloului. Si chiar dupa ce fusese cumparata, la un pret deloc mic. Ulterior insusi Banksy ar fi anuntat ca tabloul trebuia sa fie maruntit cu totul si defectiunea a fost o intamplare, si nu o inedita viziune artistica distructiva. Chiar si asa lucrarea taiata pe jumatate a primit un nou nume, Love is in the Bin.
Foto: theconversation.com, wikipedia.org, forbes.com