Campia Vaselor megalitice din Laos detine toate ingredientele pentru a starni imaginatia. Invaluita in legenda si mister secole la rand, nici macar oamenii de stiinta de astazi nu reusesc sa ofere un raspuns sigur cu privire la cine, cand si pentru ce le-a realizat.
In partea de nord a provinciei Xieng Khuang exista sute astfel de pietre cilindrice, scobite in interior, si grupate de obicei in clustere. Cele mai mari depasesc 3 metri inaltime, 1 metru latime, si cantaresc pana la cateva tone.
Unele au stilizate pe partea exterioara simboluri inca vizibile, care vor ajuta probabil la o mai buna intelegere a lor. Una dintre ipoteze afirma ca au fost realizate de triburi nomade de pe teritoriul Indiei, in urma cu mai bine de 2000 de ani. Altii avanseaza ideea ca autorii au trait cu mult mai devreme, in epoca bronzului.
Prin metoda comparatiei, plecandu-se de la urnele funerare cunoscute in nordul Indiei (Cachar) si de la cele descoperite la Sa Huynh, in Vietnam, s-a afirmat in continuare ca vasele ar fi putut aparea pe o straveche ruta urmata de caravanele de sare.
Poate ca dezvoltarea culturii materiale si spirituale de-a lungul acestei rute s-a produs unform, locuitorii din nordul Laos avand aceleasi obiceiuri de incinerare ca cei din India. Este o simpla presupunere.
Cert este ca, aceasta Campie a Vaselor este una dintre cele mai importante situri preistorice din Asia de Sud-Est, fiind pe buna dreptate comparata cu monumente megalitice mult mai faimoase, precum Stonehenge.
Locuitorii din zona spun ca recipientele din piatra au fost facute pentru prepararea alcoolului, cu ocazia sarbatoririi unei mari victorii militare in urma cu mii de ani. Tot in popor s-a nascut si legenda uriasilor, regasita - intamplator sau nu - pana in spatiul romanesc carpatic. Aceasta rasa de uriasi ar fi folosit vasele megalitice pentru a bea apa sau vin.
Guvernul din Laos are in vedere incadrarea Campiei Vaselor printre monumentele patrimoniului mondial UNESCO.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro