Este numai vina mea daca nu va place filmul asta”, spune J.J. Abrams, regizorul debutant al celui de-al treilea film din franciza „Misiune Imposibila”. „Cineva mi-a spus chiar la inceput ca va fi un dezastru: vedeta (Tom Cruise - n.r.) produce filmul, esti terminat”, povesteste Abrams.
Un gest care lamureste inca de la inceput problema de imagine: un regizor debutant pe marile ecrane, dar creatorul unor seriale TV ca „Alias” (cate doua Premii Emmy in 2004 si 2005) si „Lost” (cinci Premii Emmy in 2005); un actor celebru aflat la prima experienta ca producator. La toate acestea se adauga brandul „Misiune Imposibila” si charisma starului, Tom Cruise, proaspat tatic, care-si are publicul sau indiferent de film.
Si nu ar trebui neglijata nici atractia „baiatului rau”, jucat de castigatorul Oscarului 2006 pentru cel mai bun actor, Philip Seymour Hoffman.
Rezultatul a fost intampinat insa cu o neasteptata critica favorabila. In „traditia” inaugurata anul trecut de cel mai recent film din seria dedicata omului-liliac, „Batman: Inceputuri”, criticii americani de film anunta „Misiune Imposibila 3” drept cel mai bun film din serie. Si dau vina tot pe Abrams.
Bani multi, efecte pe masura
Cu un buget de peste 180.000.000 de dolari, un record pentru o pelicula regizata de un debutant, dupa cum spune Travers, filmul n-are rival in tehnologia folosita pentru scenele de actiune.
Agentul secret Ethan Hunt (Tom Cruise) e mai „saltaret” si mai spion ca niciodata: sare de pe un zgarie-nori pe altul, sau de pe un pod explodat, se alearga cu masinile prin trafic sau cu salupele prin Roma, face schimb de fete cu dusmanul Owen Davian (Philip Seymour Hoffman).
Are niste „ustensile” atat de hi-tech incat il face pe James Bond sa dea fuga sa-si schimbe furnizorul. Si, doamnelor si domnisoarelor, personajul lui Cruise este mai indragostit ca niciodata de sotia sa - aici Julia (Michelle Monaghan) - pentru care a renuntat la cariera de spion.
„Ideea noastra era nu sa facem un film despre spionaj, ci despre un om care este spion”, motiveaza Abrams incercarea de a se concentra si pe relatiile dintre personaje, nu numai pe bataile dintre ele.
„Va rog, nu intrebati daca intriga are sens”
Amenintarile lui Owen Davian, traficant de arme si informatii, un personaj prea limitat pentru cat de bine i se potriveste lui Hoffman, zic criticii, il aduc pe Ethan la vechile obiceiuri, alaturi de veteranul Luther Strickell (Ving Rhames), expertul Declan (Jonathan Rhys Meyers), agentul Zhen (Maggie Q) si bobocul Lindsey (Keri Russell).
Asa se face ca echipa porneste in urmarirea lui Owen prin Roma, cu oprire la Vatican, Statele Unite si Shanghai. Sau, daca vreti, simbolistic: trecut, prezent si viitorul science-fiction, spune Todd McCarthy de la „Variety”.
Ce mai, blockbusterul anului, cu antecedente de aproximativ un miliard de dolari incasati pana in prezent de „Misiune Imposibila” (1996) si „Misiune Imposibila 2” (2000).
Cu conditia sa nu ignorati ce zice Peter Travers de la revista „Rolling Stones”: „Va rog, nu intrebati daca intriga are sens.
N-a avut nici in celelalte doua cazuri”.
Barfele si box-office-ul
Tom Cruise are in palmares cateva scandaluri proaspete: declaratiile legate de nasterea fiicei sale Suri sau jignirile aduse public psihiatriei, totul in numele religiei scientologice, potrivit Reuters. Americanii cred ca ispravile lui Cruise ii vor afecta succesul de box-office, dar sunt gata sa-l porecleasca „Tom Teflon”, in cazul in care starul va reusi sa iasa cu fata curata si de data asta: adica va avea incasari de peste 70 de milioane de dolari in Canada si Statele Unite.
*****
Regia: J.J. Abrams
Cu: Tom Cruise, Ving Rhames, Philip Seymour Hoffman, Billy Crudup, Michelle Monaghan, Jonathan Rhys Meyers, Laurence Fishburne, Bahar Soomekh.
Premiera: 5 mai 2006
Distribuit de Ro Image 2000
la Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema, CinemaPro, Cinema Patria, Glendale (Bucuresti), Republica (Cluj), Glendale (Iasi)