Mircea Mihaies, scriitor, critic literar, eseist si publicist roman contemporan, s-a nascut la Arad pe 1 ianuarie 1954. Dupa studii gimnaziale si liceale in orasul natal, urmeaza cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Timisoara, sectia engleza-franceza. Isi continua studiile academice la Bucuresti, obtinand doctoratul in litere in 1995. A urmat specializari la: National Forum Foundation Washington, Woodrow Wilson Center, New York University; Universitatea din Tilburg, Olanda; Universitatea din Chicago etc.
Mircea Mihaies si-a inceput cariera publicistica in 1980 ca redactor la revista „Orizont". In 1990 este numit redactor-sef al aceleiasi reviste, post pe care il ocupa si astazi. Colaboreaza la mai multe reviste litearare, inclusiv cu: „Romania literara", „Viata Romaneasca", „Convorbiri Literare", „Kritik Journalen" (Oslo), „East European Reporter" (Londra), etc. Din 1999 activeaza si ca profesor universitar, ocupand catedra de limba si literatura engleza a Universitatii de Vest din Timisoara.
Mircea Mihaies debuteaza in literatura in anul 1989 cu volumul De veghe in oglinda. Au urmat volumele: Cartea esecurilor. Eseu despre rescriere (1990), Cartile crude. Jurnalul intim si sinuciderea (1995), Victorian Fiction (1998), Arhivele paradisului (1999), Masca de fiere (2000), Atlanticul imaginar. Studii de literatura britanica si americana (2002), Scutul lui Perseu. Nicolae Manolescu intre oglinzi paralele (2003), Viata, cantecele si patimile lui Leonard Cohen (2005), Metafizica detectivului Marlowe (2008).
A publicat si alte cinci volume, scrise in colaborare cu Vladimir Tismaneanu: Vecinii lui Franz Kafka, Balul mascat, Incet, spre Europa, Schelete in dulap si Cortina de ceata. Pentru opera sa, Mircea Mihaies a fost distins de trei ori cu premii ale Uniunii Scriitorilor din Romania.
Ianuarie 2014
A.I.
editor artline.ro