Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care s-ar putea reforma intreg sistemul. Ba mai mult in cel mai scurt timp ar putea fi modificat si modul in care se da examenul de bacalaureat.
De cealalta parte, fostul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, sustine ca inca din decembrie 2008 au fost depuse sapte proiecte pentru finantare din partea Uniunii Europene. Patru dintre acestea au fost depuse pe reforma curriculara, a spus Adomnitei acum ceva vreme in cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.
Actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, spune ca noul pachet de legi va fi gata pana la 1 septembrie si contracareaza toate reprosurile care o acuza ca nu ia in seama propunerile din afara ministerului spunand ca in ceea ce o priveste tot ce este util este binevenit. Aceasta a declarat si ca "solutiile comisiei prezidentiale de sub conducerea domnului Miclea nu pot fi aplicate ad literam, ci trebuie discutate".
Ceva mai recent Ecaterina Andronescu spunea si ca prevederile pachetului de legi de sub coordonarea lui Mircea Miclea sunt "numai enunturi". Justificand astfel existenta unui al doilea pachet legislativ a fost deajuns pentru inceperea unui nou scandal.
Pana la aflarea noilor legi si data cand acestea ar urma sa fie implementate in actualul sistem de invatamant stim doar ca ele vizeaza in principal sistemul de invatamant preuniversitar si superior.
De asemenea, potrivit stirilor aparute in presa, stim si ca se urmareste schimbarea metodologiei pentru examenele nationale.
As vrea sa reducem numarul de probe la bacalaureat, pentru ca elevii sa se poata pregati temeinic, a declarat la inceputul anului Ecaterina Andronescu.
24 August 2009
Lacramioara
Scoala romaneasca este totalmente refractara la tot ceea ce inseamna traditie romaneasca. Nu cred sa existe elevi prea multi, poate 1 la mie (si chiar mai putini) care sa mai stie cate ceva despre vreun obicei romanesc. Dar sa mai participe la vreunul? Portul traditional? Chiar par aberanta daca ma plang cuiva pe-aici prin Moldova. Am fost in strainatate si am vazut cateva tari asa-zis civilizate, dar nu m-a afectat prea mult sa vad eleganta locuitorilor de-acolo. SI-apoi m-am dus in Maramures luna trecuta si...m-a tulburat sa vad femeile imbracate in port popular, oamenii aceia binevoitori si cu suflete curate. Si cine nu a reusit sa vada pana acum Memorialul de la Sighet sau Muzeul Granicerilor Romani din Bistrita....a pierdut o parte din fiinta nationala. Sa revenim la scoala totusi. Multe informatii in detrimentul deprinderilor practice, de aceea multi viseaza cai verzi pe pereti, crezand ca toti termina un liceu, se duc la o facultate si apoi vor avea un loc caldut de munca. Scoala formeaza visatori incurabili care ajung dupa ce termina o facultate sa se planga de slabiciunea sistemului si asta pe buna dreptate. Studiul cartii nu e pentru oricine, oameni buni, intelegeti. Domnule profesor, stiti foarte bine la ce ma refer si sper ca imi veti da dreptate. Aveti cu siguranta asemenea exemple (sau, mai bine, sa le numesc "exemplare"?) in clasele dumneavoastra, asa cum si eu intalnesc elevi cu inteligenta redusa, dar cu indemanare extraordinara pentru lucruri practice, care in loc sa isi foloseasca resursele cu care Dumnezeu i-a inzestrat, viseaza sa devina urmatorii catindati la functia de somer cu acte-n regula. TREZIIIIIIIIIIIIIIIREAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Steven
Nu-mi spune, domnule Marius! Iti lipsesc multe litere din text. Si era bine s-o cheme pe ministresa asa cum ai botezat-o matale. Circul mediatic pe care l-a facut, a descalificat-o in ochii tuturor. Sau, ma rog, in ochii majoritari, pe care i-a abramburit de atata timp, cu ipocriziile si manipularile ei, sub uriasa umbrela pesedista. Isi bat joc de elevi, de studenti si de parinti! Mai scuteste-ne cu ideile matale comuniste si neocomuniste!
Marius
Un comentariu facut de Doamna ministru Ecaterina Antonescu referitor la facultatile particulare m-a incantat si mi s-a parut o analiza perfecta si logica, anume ca aflandu-se in piata in fata uni vanzator, absolvent al unei facultati particulare, a avut o mica curiozitate, aceea de a vedea daca trecerea printr-o facultate l-a slefuit, atat, nu era vorba de cunostinte profunde. Doamna mistru spunea ca a constat ca nu l-a slefuit.
Multi altii constatam acelasi lucru. E un semnal de alarma, se spune in pedagogie ca si strada educa, ce facem atunci cand nici scoala nu mai educa, nici macar nu mai slefuieste.
costel p
chiar ma gandeam ca de fiecare data cand se schimba ministrul educatiei si vine un altul la putere, se aduc alte si alte inventii,mereu apare altceva nou,dar nu neaparat ca aceste propuneri sunt favorabile celor in cauza,mai ales elevilor si studentilor ,cei care sunt de regula afectati de toate aceste demersuri...