Mircea Dinescu s-a nascut pe 11 noiembrie 1950 in Slobozia.
Considerat in tinerete a fi un poet de perspectiva, avand deja cateva volume de poezii publicate, se poate spune ca a fost singura persoana care a fost mai intai portar, apoi membru al Asociatei Scriitorilor din Bucuresti.
Redactor la revistele Luceafarul si Romania Literara.
Cartea sa, "Moartea citeste ziarul", a fost refuzata de cenzura in regimul comunist in 1988, dar a fost publicata in Amsterdam. In 1989 a fost concediat de la Romania Literara din cauza unui interviu dat ziarului francez Liberation in care il critica pe Nicolae Ceausescu, a fost arestat la domiciliu si exclus din partidul comunist.
Este pus sub supraveghere permanenta si i se interzice contactul cu orice persoana in afara de familie. In strainatate, incepe o larga campanie de solidaritate cu poetul persecutat, sustinuta in special de "Frankfurter allgemeine Zeitung", cu rezonanta in Olanda, Franta, Elvetia si in Germania.
Pe 22 decembrie 1989 ajunge in fruntea coloanelor de cetateni ai Capitalei la televiziune de unde anunta poporului roman fuga lui Ceausescu si declansarea Revolutiei. Dupa Revolutia din decembrie a fost ales presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Proprietar si actionar al publicatiilor : Plai cu Boi - o revista lunara satirica, Aspirina saracului - saptamanal satiric, Dilema Veche si Romania literara. In mai 2005 a creat un nou ziar, Gandul (in asociatie cu jurnalistul C.T.Popescu).
Presedintele fondator al "Fundatiei pentru poezie", director general al editurii "Seara", presedinte al "Fundatiei pentru Promovarea Literaturii Germane din Romania", Mircea Dinescu este si fondatorul portului cultural Cetate (Dolj), primul port cultural din Europa.
Portul cultural este parte a Fundatiei pentru Poezie "Mircea Dinescu", ce se dezvolta la 30 de kilometri de Calafat si 70 de kilometri de Drobeta Turnu Severin si de Craiova. scopul acestuia este, potrivit autorilor, "realizarea unei zone de conectare culturala permanenta a creatorilor romani din diverse domenii artistice cu mediile culturale din intreaga Europa". amenajat pe amplasamentul unui fost port cerealier, care dateaza de la sfarsitul secolului XIX, el a fost reamenajat ca destinatie turistica si culturala.