Mircea Cartarescu s-a nascut in data de 1 iunie 1956 in Bucuresti, a absolvit liceul "Dimitrie Cantemir", apoi a urmat cursurile facultatii de Limba si Literatura Romana din acelasi oras. Intre anii 1980 - 1989 a fost profesor de limba romana, apoi a lucrat in cadrul Uniunii Scriitorilor si ca editor al revistei "Caiete critice". Incepand cu anul 1991 artistul a fost lector al catedrei de Istoria Literaturii Romane al Facultatii de Litere din capitala. Devine doctor in literatura prin intermediul tezei "Postmodernismul romanesc" publicata in anul 1999 de catre editura Humanitas. Coordonatorul lucrarii a fost profesorul universitar Paul Cornea.
Critica literara romaneasca il considera printre cei mai importanti poeti ai generatiei optzeciste. Debutul sau in poezie a fost la "Cenaclul de Luni", coordonat de catre profesorul universitar Nicolae Manolescu. In anul 1980 a debutat in proza cu volumul "Faruri, vitrine, fotografii". Modelul si stilul de a scrie a lui Mircea Cartarescu porneste de la Dosoftei la Nichita Stanescu si James Joyce. Acesta din urma prin capitolul "Boii soarelui" al romanului "Ulise" a reprezentat sursa de inspiratie pentru epopeea "Levantul".
Cartarescu este apreciat atat in tara cat si in afara granitelor fiind recunoscut ca si un mare teoretician. Operele sale au fost traduse in italiana, franceza, spaniola, poloneza, maghiara, bulgara, autorul fiind primul lauret roman al premiului Nobel pentru literatura
Sursa foto