Timp de cateva zile, pornind de la lucrarea unuia dintre cei mai mari maestri tibetani, Longchen Rabjam sau Longchenpa, Sfintia Sa Dalai Lama a oferit invataturi generale – insa foarte profunde – despre buddhism si un comentariu presarat cu trimiteri la alte invataturi, cu citate din lucrari de referinta in buddhism si cu exemple si comentarii personale, unele intr-o nota umoristica.
Lucrarea lui Longchen Rabjampa se refera la invataturile despre Dzogchen ale scolii Nyingma, prima scoala din buddhismul tibetan, fondata de catre Guru Padmasambhava. Aceste invataturi sunt considerate unice prin profunzimea si precizia lor.
Datorita eruditiei si intelegerii lui Dalai Lama, precum si calitatilor exceptionale ale lui Longchenpa, aceasta carte este un manual complet pentru orice om care doreste sa inteleaga calea buddhista catre iluminarea perfecta si omniscienta.
Pas cu pas, metodic, pornind de la realitatile simple care ne inconjoara, Dalai Lama traseaza o adevarata harta pentru a ajunge la fericire, la completitudine, la eliberarea de suferinta si la culminarea tuturor calitatilor mintii, incluzand, printr-o logica impecabila, atat motivatia, cat si metodele necesare.
Dalai Lama
De la varsta de saisprezece ani, Dalai Lama si-a asumat intreaga putere temporala si timp de noua ani a urmarit reconcilierea cu guvernul chinez. Cu toate acestea, in anul 1959 la Lhasa izbucneste o revolta impotriva Chinei, iar Dalai Lama este nevoit sa paraseasca Tibetul si sa se stabileasca in India, unde este urmat de peste o suta de mii de conationali. Spre deosebire de predecesorii sai, al Patrusprezecelea Dalai Lama a efectuat vizite in numeroase tari si a intretinut un dialog constant cu personalitati apartinand unor spatii culturale, religioase si ideologice foarte diferite. De-a lungul vremii, reputatia sa de om al pacii si intelegerii a crescut neincetat. Sfintia Sa a primit numeroase premii nationale si internationale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace in 1989.Sfintia Sa Tenzin Gyatso, al patrusprezecelea Dalai Lama, s-a nascut la 6 iulie 1935, intr-un mic sat de tarani din provincia Amdo. La varsta de doi ani a fost descoperit ca fiind incarnarea predecesorului sau, marele Dalai Lama al treisprezecelea. La varsta de patru ani si jumatate, Tenzin Gyatso este adus in capitala statului tibetan, Lhasa, si instalat pe tron in calitate de sef suprem temporal si spiritual al Tibetului. Copilaria si-a petrecut-o mai ales in compania calugarilor si a discipolilor, facand foarte rar vizite familiei sale din satul natal.
In ultimii ani, multe universitati occidentale i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoastere a importantei scrierilor sale asupra filozofiei buddhiste si a rolului pe care personalitatea sa il joaca in dialogul ecumenic si in mentinerea armoniei intre marile religii ale lumii. In timpul calatoriilor pe care le-a efectuat in strainatate, Sfintia Sa a sustinut cu tarie necesitatea respectului reciproc si a unei mai bune intelegeri intre diferitele credinte ale lumii. In aparitiile sale publice, Dalai Lama urmareste sa transmita neobositul sau mesaj de iubire, compasiune si non-violenta, precum si sentimentul universalei responsabilitati pentru destinele acestei lumi, pentru pace.
Editura Herald
Aprilie 2016