Minsk este un loc grozav pentru cine doreste sa descopere un colt mai putin cunoscut al culturii europene. Muzeele, parcurile si stradutele cu iz istoric te vor insosti aici la tot pasul, facandu-te, vrand-nevrand, partas la trecutul bogat al orasului. Minsk este capitala statului Belarus, si cel mai important oras al tarii, sub raport administrativ, economic social si cultural. La sfarsitul secolului al XIX-lea, la recensamantul din 1897, grupul etnic cel mai bine reprezentat numeric era cel evreiesc, cu 52% din totalul populatiei. Acest lucru se reflecta si astazi in arhitectura urbana din acea perioada, care vorbeste despre o activitate comerciala intensa si prospera.
Insa declansarea Primului Razboi Mondial si mai ales, a celui de-al Doilea, a intrerupt brusc acest progres, aducand modificari majore in structura etnica. In timpul Holocaustului cei mai multi evrei au fugit in pribegie, ori au fost victimele lagarelor de concentrare, astfel ca, in doar cativa ani, numarul lor a scazut sub 10%. Dupa incetarea razboiului si a agresiunilor naziste, exodul evreilor din Minsk a continuat, cei mai multi preferand sa se intoarca in Israel.
In 1999, mai putin de 1% din populatia orasului Minsk se declara de etnie evreiasca. Pe acest episod tragic al istoriei moderne, s-a cladit Minsk-ul de astazi. Orasul poseda numeroase monumente si placi memoriale ridicate in amintirea victimelor holocaustului. In prezent, circa 80% din populatie este bielorusa, de religie crestin ortodoxa.
Construita in 1898, biserica Sf. Aleksandr Nevsky a fost inchisa de bolsevici, redeschisa de nazisti, inchisa de sovietici si acum e deschisa din nou. Se spune ca in timpul razboiului, o bomba a cazut prin acoperis si a aterizat in fata altarului fara sa explodeze.
Biserica Rosie a fost construita in anul 1910 in stil neo-gotic, din dorinta aristocratului Edward Woynillowicz. Lacasul romano-catolic a fost ridicat si denumit in memoria copiilor sai decedati, Simon si Elena. Fatei i-a aparut biserica intr-un vis si in urma intamplarii a desenat-o.
Daca aveti o singura zi la dispozitie pentru a petrece in afara Minskului, aproape de Dudutki, se afla un muzeu unde viata rurala din Belarusul secolului XIX este readusa la viata. Traditii ca tamplaria, olaritul, confectiile manuale si coptul sunt expuse in case de lemn si fan. In apropiere se gaseste si o moara de vant functionala in care va puteti urca.
Muzeul National de Arta Minsk este de asemenea un loc interesant. Aici veti gasi cele mai mari colectii de arta bielorusa, in doua camere dedicate, prezentand zonele agrare depopulate in anii 1920 si 1930. Sunt si lucrari impresionante ale lui Arkhip Kuindji, Nikolai Ghe, Ilya Repin, Isaak Levitan.
Un alt simbol al orasului este Bulevardul Independentei care traverseaza Minsk-ul din centru spre nord-est. Lungimea de 15 km il recomanda drept cea mai lunga artera de circulatie aflata in interiorul unui oras european. De asemenea, bulevardul mai este cunoscut pentru arhitectura stalinista a anilor ’50. Ansamblul cu balustrade, iluminat exterior si decorat cu flori, asteapta sa intre in patrimoniul mondial UNESCO. Bulevardul Independentei interseacteaza cele mai importante piete publice: Piata Independentei, Piata Octombrie, Piata Victoriei, Piata Yakub Kolas.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.