Se vorbeste tot mai mult in designul interior de minimalism. Stil minimalist, mobilier, idei, trend. Dar ce este de fapt minimalismul ? Numit si arta ABC, arta minimala, este un curent artistic aparut in secolul XX care incearca sa minimalizeze intr-o creatie artistica numarul de culori, forme, linii, valori si texturi, cat de mult se poate. Unul dintre cei mai importanti precursori ai acestui stil este artistul rus Kasimir Malevich (1878 - 1935).
Minimalismul respinge necesitatea dimensiunii sociale, exprimarea, naratiunea sau orice alta aluzie, oricat de subtila, la istorie, politica sau religie, scopul sau esential fiind de a crea obiecte interesante si frumoase, nimic mai mult. Artistii care au adoptat aceasta maniera de lucru folosesc in compozitii cat mai putine culori, forme, linii.
Termenul a fost pentru prima data folosit de David Burlyuk intr-un catalog pentru o expozitie de pictura semnata John Graham, eveniment care a avut loc in 1929 la Dudensing Gallery din New York. Termenul va fi ulterior adoptat de noul curent in anii '60, dar s-au folosit si termeni alternativi, precum reductivism, arta minimala, arta ABC.
Era o reactie artistica fata de formalismul in arta si mai ales fata de pretiozitatea expresionismului abstract. Cu influente diverse, de la Pop Art la cubism si arta conceptuala, noul curent a fost marcat mai ales de influenta artistului Kasimir Malevich.
In scurt timp minimalismul si-a facut intrarea si in arhitectura. Ludwig Mies van der Rohe, arhitect, a propus formula "mai putin este mai mult" ce descria perfect strategiile lui estetice si punea accent pe structura interna a constructiei, eliminarea peretilor interni si planul deschis, structura constructiei devenind astfel o fatada puternica, transparenta, eleganta si mai ales neobisnuita. Nici designerul Buckminster Fuller nu a ezitat sa adopte acest stil, sub deviza "facand mai mult cu mai putin", desi criticii i-au reprosat ca tehnicile sale erau mai curand tehnologice si ingineresti decat estetice.
Intr-adevar, de multe ori mai putin inseamna mai mult. Inspirat din simplitate, acest stil modern, minimal, a schimbat radical traditiile in domeniul designului interior. Influentat nu in ultimul rand de simplitatea japoneza, mobilierul minimalist propune un spatiu simplu, curat, aerisit si exclude orice ingramadire de obiecte, excluzand aglomerarea ce da adesea o senzatie de sufocare, de presiune. Cele mai stralucite exemple ale genului imbina designul inspirat si piesele de calitate, producand un rezultat simplu, dar de efect.
De-a lungul timpului necesitatile, traditiile si specificul unei vieti cat mai simple s-au dovedit importante surse de inspiratie pentru numeroase generatii de designeri. Forma si functionalitatea unui obiect, fie ca este vorba de o piesa de mobilier, fie de un accesoriu sunt principalele criterii care definesc aspectul acestuia.
In minimalism totul este redus la functia de baza, iar tot ceea ce ramane este interpretarea designerului a mesajului obiectului. Chiar daca pare o idee prea "artistica", exemplele de arta si mobilier minimalist au o logica si un sens.
Scaun Barcelona Ludwig Mies van der Rohe
|
Unul dintre cele mai cunoscute aplicari este scaunul Barcelona, produs in 1929 si inca foarte popular, chiar daca acum se folosesc materiale moderne, pastrand simplitatea si naturalul designului.
Dar mobilierul modern si minimalist nu trebuie sa fie atat de rece pe cat se tem multi, sau sa aiba ceva din austeritatea unei manastirii, ci trebuie sa fiu simplu, practic si placut din punct de vedere estetic, fiind asadar nevoie sa se gaseasca un nivel de simplitate potrivit.
Singura cerinta este "respectul" acordat calitatii materialelor si simtul spatiului. Exista numeroase exemple in care spatiul si lumina se completeaza reciproc astfel incat sa creeze un spatiu placut fara ornamente inutile.
Viata simpla ne face mai linistiti si mai relaxati, o idee intalnita in filosofiile si religiile orientale si mai ales in Zen, care au inspirat si Occidentul dupa redescoperirea lor. Jocul luminii si umbrei pe un simplu perete alb, sau liniile curate ale unei piese deosebite de mobilier, intr-un spatiu suficient pentru a le aprecia, sunt usor de obtinut, daca acceptam sa renuntam la nimicurile adesea inutile care ne aglomereaza camerele in viata de zi cu zi. Nu este nevoie neaparat de sfatul si munca unui expert pentru a obtine un spatiu minimalist, ci de puterea de a fi selectiv si talentul de a elimina ceea ce nu este neaparat necesar.
In esenta, stilul de viata minimalist inseamna sa traiesti bine cu foarte putine lucruri, dar daca este ceva impus, atunci cu siguranta dorinta de a avea cat mai multe lucruri va ramane. Asadar trebuie sa renuntati doar la ce nu este cu adevarat dorit si necesar.
Primul pas ar fi sa limitati numarul pieselor de mobilier din locuinta la cele de care aveti cu adevarat nevoie, ca si cand ati renunta la hainele care nu va mai plac sau pe care nu le mai purtati.
Pastrati obiectele de calitate, bine intretinute si care vor rezista in timp, renuntand astfel treptat la consumismul tot mai puternic in lumea de azi. S-ar putea ca aceasta idee sa fie primita cu reticenta de prieteni, sau sa fie considerata ridicola. Dar la fel au fost priviti initial si artistii minimalisti, numai ca pe masura ce noul curent s-a impus, de la proiecte arhitecturale la mobilier si arta, publicul a inceput sa il priveasca tot mai mult cu alti ochi. O locuinta minimalista este eleganta, simpla, cu forme arhitecturale directe, planuri neintrerupte si culori neutre.
Cu aceasta abordare, spatiul devine mai larg, mai amplu, mai luminos, suprafetele si liniile sunt sculpturale si placute, dezordinea si aglomeratia sunt eliminate, putinele accesorii fiind doar cele cu adevarat utile.
Curentul minimalist este tot mai popular, imbinand elementele naturale cu esteticul si modernul, in culori calme si netru, tonuri de alb, bej si gri, care amintesc de plaje, pietre, nori. Forta minimalismului rezida in eficienta de a folosi un minim din ceea ce exista intr-o incapere, asa ca fiecare obiect trebuie perfect ales, iar materialele conteaza enorm, ca si forma fiecaruia.