Cartea a fost ecranizata in 2017 intr-o miniserie BBC One, cu Anya Taylor-Joy, Alex Hassell, Romola Garai in distributie
O poveste ce are ca sursa de inspiratie minunata si misterioasa Casa de papusi de la Rijksmuseum (Amsterdam), care i-a apartinut Petronellei Oortman, una dintre cele mai interesante si neobisnuite lucrari din expozitia permanenta, “Miniaturista” este inainte de toate o naratiune despre singuratatea rece a unei casatorii neinspirate. In orasul Amsterdam anul 1686 este unul in care luxul si bogatia sunt deja o constanta pentru multi dintre locuitori, insa rigorile moralei, religiozitatea dusa la extrem si interdictiile de tot felul nu pot fi ignorate de cei care si-ar dori sa faca parte din societatea elevata. Nu intamplator si pentru Nella Oortman, care a devenit sotia lui Johannes Brandt, un negustor respectat, bogat, dar rece si distant, totul capata valentele unui examen foarte dificil. Va trebui sa fie perfecta, modesta, respectuoasa, sa isi priveasca sotul cu asteptata veneratie, fara sa ii iasa din cuvant, si mai ales sa respecte strict regulile lumii in care traieste si cu atat mai mult pe cele ale casei.
Casa este asa cum s-ar fi asteptat tanara sotie. Rece, prea putin primitoare, dominata de o tristete imposibil de infrant. Ca un dar obisnuit in epoca, dar si un model educativ, negustorul a comandat o eleganta casa de papusi, o replica domestica a atat de popularelor cabinete de curiozitati, care este o copie in mic a casei Brandt. Pana la cele mai mici detalii, pentru ca Nella sa se familiarizeze cu toate camerele, sa invete orice decoratiune, defect si calitate, o lectie ludica de economie casnica. Doar ca pentru cei din casa Nella este totusi o straina, si s-ar putea ca intentia sotului, in ton cu normele stricte si rigide ale epocii, sa nu ii infranga adevarata personalitate, ci sa o faca si mai mult o razvratita. Care ar putea gasi curajul de a cauta libertatea, ridicandu-se nu doar impotriva sotului, dar si impotriva intregii lumi unde simte ca nu va putea niciodata sa traiasca asa cum viseaza.
Casa de papusi de la Rijksmuseum i-a apartinut chiar tinerei Nella Oortman, care a primit-o de la negustorul de matasuri Johannes Brandt, care a acceptat sa se casatoreasca in 1686 cu tanara si bogata vaduva. Era deja o traditie, iar astfel de creatii detaliate si de o frumusete adesea surprinzatoare erau destinate doar celor instariti, insa nici pe departe unicate. Nella Oortman a fost incantata de cadou, decorand camera dupa camera cu mobilier in miniatura, figurine, elemente decorative din materiale scumpe si rare, asa cum faceau multe alte sotii bogate, un hobby popular si foarte respectabil. Sotii cumparau curiozitati, opere de arta, fosile, arme si adesea falsuri exotice, in vreme ce sotiile se bucurau de aceste case de papusi. Mult dupa moartea Nellei, casa de papusi avea sa ajunga in 1821 in colectiile statului, fiind una dintre cele mai frumoase si mai bine pastrate creatii de gen, pentru ca in 1875 sa fie achizitionata pentru colectia permanenta a Rijksmuseum.
Jessie Burton, Miniaturista, editura Humanitas Fiction, 2023