High Museum din Atlanta plateste 10 milioane de dolari pentru a imprumuta mai multe lucrari.
Muzeul Luvru din Paris va trimite sute de lucrari de arta in Atlanta, la High Museum, pentru o serie de expozitii care vor fi deschise din octombrie 2006 pana in 2009. Muzeul Luvru a acceptat sa imprumute piesele in schimbul unei sponsorizari de 10 milioane de dolari. Suma, deloc de ignorat, va fi folosita pentru restaurarea galeriilor de arta decorativa din secolul XVIII ale muzeului parizian. Dar decizia are si puternice implicatii diplomatice, dupa ce relatiile franco-americane au fost tensionate in urma diferendelor privind razboiul din Irak. Daca partea americana a apreciat initiativa ca o dovada de prietenie si incredere, ministrul francez al Culturii, Renaud Donnedieu de Vabres, a declarat ca gestul demonstreaza ca Franta si SUA sunt nu doar tari aliate, ci si prietene.
Desi primeste 60 la suta din bugetul anual de 155 de milioane de dolari alocat de statul francez, Muzeul Luvru are nevoie de mai multe fonduri, asa ca a reprezentantii institutiei au inceput sa aplice modelul american de strangere de fonduri, atragere de sponsori si strategii de marketing. Parteneriatul cu High Museum, care include si schimburi de angajati, ofera sansa unei incursiuni in viziunea americana despre sponsorizari si sansa contactarii unor companii importante, precum Coca Cola, UPS, Delta Airlines, care ar putea fi convinse sa sponsorizeze Muzeul Luvru.
Tema primului ciclu de expozitii va fi, cum era de asteptat, istoria Muzeului Luvru, urmata de "Luvru si antichitatea", cel de al treilea ciclu oferind vizitatorilor informatii despre "Luvrul de astazi si de maine". Muzeul francez va include in lotul de tablouri piese rare, precum "Et in Arcadia ego" a lui Poussin sau "Portretul lui Baldassare Castiglione" de Rafael, alaturi de alte opere foarte valoroase, care vor ajunge pentru prima data de cealalta parte a Atlanticului.
Seria de manifestari se va deschide pe 14 octombrie cu expozitia "Regii colectionari", unde vor fi reunite tablouri, sculpturi si antichitati din colectiile regilor Ludovic XIV si Ludovic XVI, creatiile fiind semnate de artisti celebri precum Rafael, Rembrandt, Velazquez, Murillo si Poussin. In paralel va fi inaugurata si expozitia "Desenele regelui", unde va fi prezentata o parte din impresionanta colectie regala de lucrari pe hartie, 40 dintre piesele prezentate fiind pentru prima data expuse in SUA, cele mai importante piese fiind semnate Grunewald, Rafael, Durer, Rembrandt si Rubens. O a treia manifestare se va ocupa de pasiunea regilor Frantei pentru artele decorative, fiind expuse creatii luxoase, intre care tapiserii Gobelins si piese din portelan de Sevres.
Expozitiile din Atlanta vor fi pregatite atat de curatori americani cat si de cei francezi, intr-o colaborare care se doreste a fi doar un inceput. Directorul Muzeului Luvru, Henry Loyrette, considera ca beneficiul este mutual, aceasta experienta schimband total modul de functionare al celor opt departamente de la Luvru.
Februarie 2006