In apropiere de coasta vestica a Turciei se afla vestitele ruine ale Miletului, unul dintre cele mai importante orase din Asia Mica in perioada antichitatii. Astazi doar pietrele mai soptesc maretia sa de odinioara, si nu oricui, ci doar celor care au rabdarea si imaginatia necesara sa descifreze limbajul sosit de peste milenii. Este greu de imaginat ca orasul a fost fondat pe o peninsula si ca avea trei porturi la vest si unul la est. In perioada de maxima prosperitate Miletul detinea peste 10 colonii la Marea Marmara si Marea Neagra, printre care se numarau si cele de la Histria si Tomis.
Una dintre cele mai apreciate personalitati ale Miletului a fost matematicianul Thales, autorul teoremei care ii poarta numele. Aici s-au nascut si multi filosofi de la care ne-au ramas zicale precum: "Nu trage o concluzie inainte de a asculta ambele parti", "O scanteie este suficienta pentru a arde o intreaga padure" si multe altele.
Pentru turistul pasionat, descoperirea pas cu pas a marelui sit arheologic inseamna mai mult decat orice sursa de documentare. Un eventual punct de plecare poate fi de la castelul bizantin aflat pe un deal din apropierea teatrului, unde veti avea intreg orasul la picioarele dumneavoastra. Perspectiva asupra ruinelor si imprejurimilor da nastere uneia dintre cele mai placute experiente din intreaga perioada de sedere.
Mai jos de castelul bizantin se afla unul dintre mormintele elene monumentale, ridicat in cinstea unui erou local trecut in randul zeilor. Baile romane dateaza din secolul I i. Hr. si contin o "palaestra" (spatiu deschis destinat exercitiilor fizice) si cinci camere mari aranjate in jurul unei curti spatioase. De aici foarte usor se poate ajunge la biserica bizantina despre care se ca ar fi fost un palat episcopal. Alaturi de aceasta exista un mic edificiu care conserva putine mozaicuri si fragmente de marmura.
Poarta sacra cunoscuta deseori ca "poarta de fier" facea parte dintr-un zid de aparare a orasului ridicat in secolul V i. Hr. si intarit de catre imparatul roman Traian. Potrivit unei inscriptii din anul 100 i. Hr., pe aici se facea accesul catre Calea Sacra ce ducea de la Delphinion si Portul Leului la Templul lui Apollo de la Didyma.
Mai departe veti avea ocazia sa vizitati stadionul, una dintre cele mai vechi cladiri din Milet, ramasitele Templului Atenei, un monument ionic apartinand secolului al V-lea i. Hr si Templul lui Eumenes II, rege al Pergamului datand din scolul III i. Hr.
Insa nici unul dintre obiectivele enumerate nu intrece in maretie teatrul din Milet devenit simbol al orasului. Avand un diametru ce masoara 140 m si o inlatime de 30 m, acesta a fost construit initial in secolul IV i. Hr. si modificat in secolul II d. Hr. pentru a se ajunge la o capacitate de 25 000 locuri.
Sursa foto:
http://www.travellinkturkey.com/