A lansat in 1957 un disc de referinta, Birth of the Cool, care poate fi ascultat astazi ca un document de epoca remarcabil, ce continea inregistrarile alaturi de alti jazzmeni prestigiosi, dar si ca momentul din care s-a putut vorbi despre cool jazz. A colaborat cu nume ca Thelonius Monk, Sonny Rollins, John Coltrane, Bill Evans si multi altii, a oferit publicului albume legendare ca Milestone (1958), clasicul Kind of Blue (1959) sau In a Silent Way (1969), nu s-a ferit ca alaturi de jazz, indiferent de numele pe care il dadeau criticii muzicali noii tendinte pe care o puteau asculta in interpretarea aceluiasi Miles Davis, sa foloseasca cele mai diverse influente.
De altfel Miles Davis a fost unul dintre numele care a facut ca muzica jazz sa intre in mainstream, sa fie nu doar acceptata de publicul larg dar si sa isi gaseasca sustinatori de toate varstele si din toata lumea, a inspirat numerosi alti artisti sa inceapa sa cante (si nu neaparat jazz), si chiar a oferit intregii lumi o interesanta autobiografie, purtand un titlu simplu: Miles. In care muzicianul ce a surprins mereu prin felul original si chiar excentric de a canta pe scena sau in studio si-a spus povestea, asa cum a trait-o, fara sa evite episoadele dureroase pe care altii le-ar fi facut uitate. Nu intamplator avea sa fie asezat alaturi de nume ca Louis Armstrong, Duke Ellington si Charlie Parker ca unul dintre cei mai importanti cantareti de jazz din toate timpurile.
Iar admiratorii lui Miles Davis, cei care poate i-au ascultat inregistrarile pe vinil (si o fac poate din nou acum, cand acest format, altadata vazut ca demodat si greoi, a revenit in forta) sau au avut (cine stie) sansa de a-l vedea pe scena pot sa adauge colectiei si o prima figurina Funko Pop cu Miles Davis, imbracat in albastru, purtand ochelari cu rama groasa, neagra, si avand in maini (cum se putea altfel) trompeta care i-a adus celebritatea mondiala.
Foto: target.com