Mike the Knight este un serial de desene animate care se bucura in prezent de succes in tarile dezvoltate datorita conceptului grafic si tematicii inedite. Productia realizata in colaborare de canadieni si englezi reuseste pentru intaia data sa insufle copiilor curiozitatea si atasamentul fata de Evul Mediu, o perioada “neagra” in istorie, dar in masura sa ofere totusi destule invataminte si povete.
Cu fiecare episod, micutii ajung imaginar la hotarul dintre adevar si fictiune, nelipsind din acestea misiunile incarcate de suspans, castelele ori fiintele fantastice, precum dragonii. Primul sezon al animatiei Mike the Knight a fost vandut si savurat in peste 100 locuri de pe pamant si difuzat pe 27 de canale. In Marea Britanie a fost cel mai cautat show pe internet sezonul trecut.
Cine este Mike? Mike este un mic cavaler, energic si nazdravan, care ii ajuta cu drag pe cei din jur. Desenele urmaresc de aproape pataniile unui copil in varsta de 10 ani, al carui tata plecat spre tinuturi indepartate, ii lasa cuvant sa pazesca Regatul Glendragon. Manat de spiritul sau cutezator si sprijinit de cei mai buni prieteni, doi dragoni si un cal pe nume Galahad, Mike va infrunta pana la sfarsit toate provocarile dovedindu-se un cavaler brav. Ce spun specialistii in legatura cu valoarea educativa a serialului?
Cu totii ne-am saturat sa vedem zilnic la televizor cum este promovata violenta chiar si prin intermediul anumitor seriale de desene animate. Mike the Knight ofera un alt gen de show copiilor. Micutul cavaler ii invata pe telespectatorii de aceeasi varsta cu el, in primul rand, ce inseamna responsabilitatea.
Desi puternic, Mike nu rezolva intotdeauna dificultatile pe cont propriu ci apeleaza pilduitor la ajutorul mamei si al satenilor. Modul in care sunt construite intrigile si actiunea are un rost educativ bine definit, acela de a-i face pe copii sa inteleaga importanta prieteniei, a loialitatii, sa realizeze valoarea muncii in echipa.
Copiii pot deprinde si ambitia, dorinta de a obtine lucruri bune pentru ei si cei din jur chiar cu pretul sacrificiului. Asta i-ar putea face, la un moment dat, sa inteleaga ca sunt mai importante temele decat televizorul. Nu in cele din urma, copiii invata din Mike the Knight increderea in sine si faptul ca, adevaratul progres inseamna atunci cand te autodepasesti.
Sursa foto
I. C.
editor artline.ro