Dramaturg, nuvelist si romancier roman, Mihail Drumes, cu numele adevarat Mihail Dumitrescu, s-a nascut pe 26 noiembrie 1901 in Ohrid, Macedonia. Inca din vremea liceului scriitorul a desfasurat o activitate publicistica. A scos revista scolara "Licariri" in care a publicat versuri si proza sub semnatura Mihai V. Demetrescu.
Dupa absolvirea liceului, Mihail Drumes urmeaza cursurile Facultatii de litere si filozofie a Universitatii din Bucuresti. In tot acest timp colaboreaza cu articole despre teatru si proza in paginile unor periodice ca Stirea, Flamura, Rampa, Dimineata, Convorbiri literare si Universul literar.
Drumes a debutat editorial in 1927 cu volumul de nuvele si schite "Capcana". Trei ani mai tarziu ii apare in foileton, in ziarul Dimineata, primul sau roman intitulat "Sfantul Parere".
Succesul obtinut cu romanul "Invitatie la vals", publicat in 1936, ii permite sa-si asume conducerea Editurii Bucur Ciobanul, unde va initia un amplu program de tiparire a cartilor pentru copii si tineret. A realizat biografii de oameni celebri, a intocmit relatari despre mari inventii si realizari (locomotiva, telegraful, automobilul, avionul etc.) si a repovestit capodopere literare apartinand lui Homer, Defoe, Swift, Schiller, Goethe, Gogol, Mark Twain, Sienkiewicz.
Dupa o lunga pauza, Mihail Drumes revine cu noi romane, marturisiri autobiografice si proza istorica. In 1969 ii apare in foileton, in ziarul "Oltul" din Slatina, povestirea istorica "Iancu Jianu". Au urmat scrierile: "Povestiri adevarate" (1977), "Povestiri despre cutezatori" (1977), "Povestea neamului romanesc. De la inceput si pana in zilele noastre" (1979).
Mihail Drumes a scris si piese de teatru, printre acestea se numara: "O crima pasionala", "Codrul Vlasiei", "Ioana d'Arc", "Naluca", "Trei comedii". A fost membru al Societatii Scriitorilor Romani, membru al Societatii Autorilor Dramatici si membru al Uniunii Scriitorilor.
Mihail Drumes a incetat din viata pe 7 februarie 1982 la Bucuresti, lasand in manuscris numeroase volume de proza, piese de teatru si scenarii de filme.
A.I.
editor artline.ro