Razboiul dintre cei doi cunoscuti scriitori si publicisti a fost declansat de un interviu publicat in urma cu citeva luni in revista 'Elle' cu scriitoarea Oana Orlea, pe numele ei adevarat Maria-Ioana Cantacuzino, care astazi traieste la Paris. Aceasta a invocat in interviu un articol denigrator scris in 1952 impotriva ei in 'Scinteia tineretului', in care se facea caz de originea ei sociala. Potrivit Oanei Orlea, articolul ar fi fost scris de Radu Cosasu (foto), iar la citeva luni dupa aparitia lui, ea a fost inchisa.
Dupa aparitia interviului din 'Elle', Mircea Mihaies a preluat informatia in articolul 'Zeama de varza ca politie politica' din 'Romania literara', intrebindu-se daca Radu Cosasu nu a facut politie politica, in conditiile in care articolul lui i-a 'pavat drumul spre puscarie' Oanei Orlea. Ulterior, s-a vazut insa ca articolul cu pricina nu a fost semnat de Radu Cosasu, ci de patru colege ale Oanei Orlea, pe atunci eleva la liceu. Ca urmare, Mircea Mihaies s-a vazut nevoit sa revina cu scuze, precizind insa ca unele articole ale lui Cosasu din anii 50 'nu faceau cu totul implauzibila paternitatea unui astfel de articol'. In replica, Radu Cosasu s-a adresat Uniunii Scriitorilor, intr-un articol din 'Dilema Veche': 'Va solicit, refuzind scuzele lui, convocarea unei sedinte a Consiliului de Onoare pentru a discuta acest caz de degradare morala'. Si, spre surprinderea chiar a lui Radu Cosasu, instanta morala a USR a fost pentru prima oara convocata, judecata lui Mihaies urmind sa aiba loc pe 19 decembrie.
Cosasu: 'O absurditate infama"
Numai ca, dupa interviu, Oana Orlea a revenit cu o precizare, in care admitea ca articolul din anul 52 a fost semnat de colegele ei, insa 'limbajul si retorica acelui text sint caracteristice presei de atunci si in mod evident nu apartin unor fete de clasa a X-a, ci se inscriu pe linia trasata'. Mihaies a cautat apoi in presa vremii semnatura lui Cosasu si a gasit si alte texte: 'Am adunat o colectie de astfel de articole scrise de Radu Cosasu in anii 50, lozincarde, agresive, de rafuiala ideologica tipica. Voi cere excluderea lui din Uniunea Scriitorilor si retragerea indemnizatiei de merit'. Cosasu catalogheaza ca pe o 'absurditate infama' intentia lui Mihaies, aratind ca el nu avea cum sa scrie articolul despre Orlea, intrucit fusese dat afara in 1950 de la ziar, revenind abia in 1953, pentru a fi din nou exclus in 1956. 'Pentru articolele din acea perioada mi-am facut autocritica ulterior, fapt apreciat de multe ori de insusi Mircea Mihaies. De ce nu le-a infierat atunci si o face abia acum?', intreaba retoric Cosasu.
Mirela Corlatan