Noua lucrare a lui Mihail Neamtu propune o abordare complexa a Ortodoxiei, pornind de la premisa ca traumele istorice ale Romaniei au creat o maniera deseori eronata de a intelege si de a trai religia crestina. Deschiderea spre modernitate, abandonarea cliseelor si un examen lucid a ceea ce stim si credem sint obiectivele pe care si le propune autorul.
Stilul elevat, literar si modernitatea metodei de abordare recomanda aceasta lucrare ca pe o lectura placuta si foarte folositoare, atit studentilor de la Teologie, cit si tuturor celor preocupati de relatia teologiei cu lumea contemporana (studentii la Filosofie, Sociologie si Antropologie, Studii Culturale).
Volumul Gramatica ortodoxiei. Traditia dupa modernitate, beneficiaza de un cuvint inainte semnat de Mihai Sora.
Mihail Neamtu a debutat in 2005 cu un volum de eseuri teologice ortodoxe, carte apreciata de majoritatea criticilor si specialistilor in teologie.
Mihail Neamtu este licentiat in filosofie si teologie ortodoxa la Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, master of Arts in teologie la Durham University (Anglia), studii doctorale la King’s College, Londra; din 2005, este cercetator postdoctoral la Colegiul Noua Europa.