Scriitor, regizor si scenarist roman, Mihai Maniutiu s-a nascut la Cluj-Napoca pe 30 octombrie 1954. A facut studiile primare si liceale in orasul natal, dupa care a urmat cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica “I. L. Caragiale” din Bucuresti, sectia regie de teatru, pe care le-a absolvit in 1978. In acelasi an devine regizor al Teatrului National din Cluj, iar din 2010 directorul general al acestei institutii.
In calitate de regizor si scenarist, Mihai Maniutiu a pus in scena peste 100 de spectacole ce au fost montate in teatre importante din Romania si din strainatate (Belgia, Marea Britanie, SUA). Pentru creatiile sale a fost distins cu numeroase premii nationale si internationale, la categoriile Cea mai buna regie, Originalitate si Cel Mai Bun Spectacol al Anului.
Putini il cunosc insa pe Mihai Maniutiu si in ipostaza de scriitor. A semnat numeroase volume dedicate teatrului, ale caror subiecte variaza de la tratarea eseurilor lui Shakespeare pana la arta actorului, dar nu numai. Mihai Maniutiu este de asemenea autorul a peste zece volume de literatura si eseistica. Primul volum de povestiri i-a fost publicat in 1982, sub titlul Un zeu aproape muritor. Au urmat ulterior volumele: Redescoperirea actorului (1985), Act si mimare (1989), Cercul de aur (1989), Exorcisme (1996), Istorii pe care n-am sa le scriu (1998), Autoportret cu himere (2001), Pana una-alta (2013), etc.
Pe langa toate acestea, Mihai Maniutiu desfasoara si o activitate didactica. Este profesor la Facultatea de Teatru si Televiziune a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar de-a lungul timpului a colaborat si cu alte universitati prestigioase, cum ar fi Universitatea California Irvine, din SUA.
Mai 2015
A.I.
editor artline.ro