Reusind sa prezinte nu doar figura unui monarh, dar si un lung interval din istoria Romaniei intr-o maniera ce imbina documentarea impresionanta si stilul atragator, Ivor Porter reuseste o performanta greu de atins, transforma o lucrare istorica intr-o lectura pasionanta.
Structurata cronologic, lucrarea incepe prin prezentarea detaliata, cu informatii prea putin cunoscute din copilaria viitorului rege, scurta perioada de regenta, revenirea surprinzatoare a tatalui sau, regele Carol al II-lea, pentru a ajunge in perioada cand dupa abdicarea acestuia tanarul Mihai ajunge pe tronul tarii, intr-un moment in care tocmai existenta Romaniei era pusa sub semnul intrebarii.
Ivor Porter a fost el insusi un personaj interesant. Ambasador al Marii Britanii, in 1939 a venit pentru prima data in tara noastra, ca angajat al Consiliului Britanic. A cunoscut epoca si o parte dintre personajele vremii - dar mai ales atmosfera - direct, nu prin medierea surselor uneori nesigure. Modul in care alege sa trateze subiectul, utilizand cu inteligenta documentul de arhiva si propria memorie este admirabil.
Porter continua cu prezentarea anilor in care Mihai I a fost departe de Romania, sperand intr-o intoarcere dar stiind ca aceasta era, in acele conditii, putin probabila.
Ivor Porter reuseste sa ofere informatie si mai ales un stil alert, curgator, pasionant atat celor care cunosc bine sau chiar foarte bine subiectul si personajele, cat mai ales celor prea putin familiarizati cu subiectul.