Pentru Harriet fratele ei nu a fost o prezenta, ci o amintire transmisa prin franturi de povestiri, fotografii, intamplari care l-au avut erou, peste toate asternandu-se umbra cumplita a mortii sale violente. Fara sa il cunoasca, Harriet incepe sa si-l imagineze, si tot ce tine de Robin si de acea perioada din istoria familiei o fascineaza, o uluieste, o inspira. Parintii nu au putut sa treaca niciodata peste acea zi, dar pentru Harriet puterea de a-si imagina totul cu frenezia copilariei si bucuria inocentei reprezinta cea mai buna aparare impotriva realitatii.
Chiar si atunci cand fana lui Conan Doyle sau a lui Kipling isi propune (cum altfel) sa afle ce s-a intamplat cu Robin, cine este ucigasul, si mai ales sa isi razbune fratele. Impreuna cu Hely, Harriet incepe o noua aventura desprinsa din cartile cu detectivi curajosi, insa in scurta vreme realizeaza ca in cautarile ei a deschis usi si a aflat secrete pe care ar fi fost mai bine sa le lase trecutului. Iar lumea adultilor, complicata, periculoasa si complet necunoscuta, radical diferita de cea din cartile unde in cele din urma binele invinge, s-ar putea sa fie imposibil de inteles si cu atat mai putin de cucerit.
Un roman ce ar putea deveni un nou clasic, de la la autoarea unor bestselleruri ca “Sticletele” sau “Istoria secreta”, o lectie de stil si o demonstratie incantatoare a felului in care se construieste o lume vie, populata de personaje puternice si interesante, unde totul este credibil, pasionant, surprinzator si atat, atat de convingator.
Donna Tartt, Micul prieten, editura Litera, 2022