Michelangelo Buonarroti s-a nascut pe data de 6 martie 1475, in localitatea Caprese, si a fost alaturi de Leonardo da Vinci, cel mai important artist in perioada de varf a Renasterii italiene. Putini stiu, insa, ca recunoasterea operei sale a venit dupa un sir indelung de incercari.
Ramas fara mama de la o varsta frageda, Michelangelo este ingrijit de tatal sau, Lodovico, care se opune deciziei sale de a deveni artist. Se spune ca atunci cand primele schite au fost realizate, micutul artist a fost aspru pedepsit de tatal si unchii sai care il considerau o rusine pentru familie. Din fericire, presiunile au incetat iar Michelangelo a avut sansa sa ajunga intr-un final marele sculptor de astazi.
Atitudinea sa, vis-à-vis de capodoperele realizate, lasa sa se intrevada profilul unui om simplu in cuget si cu credinta in Dumnezeu. Dintre toate operele care ii sunt atribuite de critici lui Michelangelo, numai una poarta semnatura sa: “Pieta”. Inca si de aceasta ii va parea rau mai tarziu, cand va socoti gestul un act de mandrie. Dupa acest episod, Michelangelo si-a luat angajamentul sa nu mai semneze o alta lucrare.
Cat despre mestesugul pe care l-a dus cu virtute pe cele mai inalte culmi, sa precizam ca artistul avea obiceiul sa petreaca luni de zile cautand blocuri de marmura potrivite. Michelangelo era un perfectionist incurabil, un critic atat de aspru incat gasea defecte chiar si acolo unde restul lumii vedea perfectiunea. De fapt, asemenea altor genii, Michelangelo era vesnic nemultumit de operele sale.
Era ca si cum transpunerea unei anumite idei din spatiul celest in cel concret compromitea prin sine lucrarea. Chiar daca nu era sarac, Michelangelo ducea un mod de viata auster, solitar, asemenea unui calugar. Adeseori lucra fara intrerupere fara pauza chiar si in timpul noptii, uitand sa manance sau sa se odihneasca. O schita descoperita in 2007 demonstreaza ca Michelangelo a fost angajat ca arhitect in realizarea Domului Bazilicii Sf. Petru.
Lucrarile la bolta Capelei Sixtine (1720 m patrati) au durat 4 luni. De asemenea, este mai putin cunoscut legat de Michelangelo ca, pentru o vreme a intrerupt pictura, intre 1527 si 1529 pentru a apara Republica Florentei, si ca a scris poezii.
Genialitatea lui Michelangelo reflectata in artele plastice isi gaseste corespondenta si in creatia literara. Opera lirica a lui Michelangelo este marcata de asprime formala si conceptuala, obscuritate si duritate, care au adus la receptarea negativa a operei sale poetice de catre critcii si consumatorii de poezie ai vremii.
I. C.
editor artline.ro