Mica Sirena este o adaptare marca Disney a basmului omonim scris de Hans Christian Andersen. Filmul este o productie a Walt Disney Feature Animation si a fost lansat pe 15 noiembrie 1989 de Walt Disney Pictures si Buena Vista Distribution. Este cel de al 28-lea film important de animatie din seria clasica Disney, cu incasari de peste 80 de milioane de dolari doar in SUA. Cu ajutorul acestei productii compania Disney a readus in atentia publicului din toata lumea filmul de animatie, dupa o serie de productii care nu se bucurasera de succes, fiind si esecuri financiare serioase. Mica Sirena marcheaza si inceputul unui deceniu care s-a dovedit fast pentru compania Disney. Pana in 2007 va fi terminat si un musical bazat pe desenul animat, care va fi lansat pe Broadway.
Povestea care a fascinat si induiosat mai multe generatii, de la copii la batrani. Ariel este o tanara si incapatanata sirena, plictisita si nemultumita de viata pe care o duce in mare. Ignorand avertismentul dat de tatal sau, Regele Triton, Ariel si cel mai bun prieten al ei, un peste pe nume Flounder obisnuiesc adesea sa iasa din valuri si sa ajunga la suprafata oceanului, incercand sa descopere lumea oamenilor. Acolo, cu ajutorul unui pescarus numit Scuttle reusesc sa faca rost de mai multe obiecte facute de oameni, care o fac pe Ariel tot mai curioasa, mica sirena privind cu nostalgie si tristete misterul lumii de pe tarm. Chiar daca stie ca legaturile dintre oameni si cei ca ea sunt strict interzise, Ariel incepe sa isi doreasca tot mai mult sa ajunga pe uscat. Ingrijorat de comportamentul fiicei, regele il trimite pe muzicianul curtii, crabul Sebastian, sa o supravegheze. Sebastian descopera ca Ariel ascunsese toate obiectele stranse intr-o grota secreta, aflata in adancurile apelor, dar se decide sa nu ii spuna si regelui. Fara ca ceilalti sa stie, totul este observat si de Ursula, vrajitoarea marii, care de mult timp spera sa se poata razbuna pe Triton, care o alungase din imparatie. Iar Ariel pare pentru Ursula victima perfecta.
Ariel si Flounder ies din nou la suprafata pentru a vedea focurile de artificii organizate cu ocazia aniversarii printului Eric. Cum petrecerea se termina mult mai repede din cauza unei violente furtuni, iar corabia pe care se afla printul se scufunda, Ariel ajunge sa il salveze pe frumosul Eric. Sirena dispare inainte ca printul sa se trezeasca, dar Eric isi aduce aminte ca prin visa de cantecul minunat al micutei Ariel. Indragostita, sirena colinda prin imensul palat de sub ape, incercand sa isi aminteasca toate detaliile legate de print.
Cand regele afla ca fiica sa e indragostita de un om, intr-un acces de furie distruge grota in care sirena ascunsese toate obiectele omenesti. Ursula se decide ca este momentul sa profite, asa ca ii trimite pe cei doi tipari credinciosi, Flotsam si Jetsam sa o aduca pe Ariel la ea.
Ursula ii promite sirenei ca o va transforma in om pentru trei zile. Daca dupa acest interval Ariel va decide ca vrea sa ramana om si sa fie impreuna cu Eric, nu trebuie decat sa ii dea acestuia "sarutul iubiri adevarate". Altfel se va transforma din nou in sirena la apusul celei de a treia zi. Dar daca acest lucru se va intampla sufletul micutei sirene va fi luat de Ursula, iar Ariel va deveni doar o umbra, sclava a maleficei vrajitoare. Cum nu si-l poate scoate din minte pe Eric, Ariel accepta.
Dupa cum s-au inteles, Ursula ii da o potiunea care o va schimba in om. In schimb ii cere ca plata vocea lui Ariel, stiind ca printul nu a vazut-o niciodata, cunoscandu-i doar frumosul cantec. Ariel ajunge pe mal, de aceasta data metamorfozata intr-o tanara, si ea prima sa gura de aer proaspat, intr-una dintre cele mai emotionante scene realizate de compania Disney. Eric o gaseste, fara sa stie cine este si ce a facut Ariel pentru el, iar fosta sirena nu ii poate spune, pentru ca nu mai poate vorbi. In timp ce Ariel se bucura de viata in palatul lui Eric, petrecandu-si timpul cu acesta, prietenii ei din mare fac tot posibilul pentru ca cei doi sa se sarute, in timp ce vrajitoarea Ursula incearca din rasputeri sa ii impiedice, pentru ca sufletul lui Ariel sa fie al sau.
Transformandu-se intr-o frumoasa tanara pe nume Vanessa, Ursula iese pe malul oceanului, cantand la fel ca Ariel (doar avea vocea acesteia, pe care o tinea ascunsa intr-o scoica magica, pe care o purta ca medalion). Ursula face chiar mai mult, vrajindu-l pe Eric si punand la punct detaliile unei impresionante nunti, spre furia muta a lui Ariel. Ceremonia ar fi trebuit sa aiba loc la apusul soarelui, chiar in clipa in care intelegerea dintre Ariel si Ursula se termina.
Sebastian alearga sa il anunte pe rege, in timp ce restul prietenilor lui Ariel, inclusiv cainele lui Eric fac tot posibilul pentru a opri nunta. Metoda : acestia cheama toata animalele de pe uscat si din mare pentru a-i distrage pe participantii la ceremonie. Dupa o scurta lupta, animalele reusesc sa smulga si sa sparga scoica fermecata, iar Ariel isi redobandeste vocea minunata. Intelegand ca acesta este adevarata sa salvatoare, Eric o saruta, dar este prea tarziu, caci soarele deja apusese. Ariel se transforma din nou in sirena iar Vanessa devine din nou vrajitoarea cea rea, care o ia pe Ariel si se scufunda in mare. Afland intreaga poveste regele Triton o ajunge din urma pe Ursula si incearca fara succes sa anuleze intelegerea dintre cele doua. Abia cand Triton ii ofera vrajitoarei sufletul sau in schimbul celui al fiicei sale, Ursula accepta, sigura ca astfel va deveni regina intunecata a oceanului. Triton este transformat intr-un neputincios coral, sacrificandu-se pentru fiica sa, iar Ariel scapa. Ursula se proclama noua regina, dar Ariel i se impotriveste, iar dupa o lupta in care sirena este ajutat de printul Eric, raul este definitiv invins, iar vrajitoarea cea rea este ucisa.
Cand intregul regat se bucura la revenirea regelui Triton, acesta intelege cat de mare este iubirea dintre Ariel si Eric. In fata nefericirii fiicei sale, Triton se decide sa ii indeplineasca dorinta si o transforma in om. Nunta fastuoasa, la care participa atat oamenii cat si fiintele marii este un final fericit, Eric si Ariel ramanand vesnic impreuna, spre bucuria tuturor.
Mica Sirena nu este doar un film minunat, atat pentru cei mici cat si pentru cei mari, ci si un moment important in istoria filmului de animatie, din multe motive. In primul rand marcheaza o revenire la formatul care consacrase productiile Disney intre 1930-1960 : imbinarea intre o poveste frumoasa, animatiile de calitate si o coloana sonora pe masura. Este si realizarea cu cele mai multe efecte speciale pelicula Fantasia, realizata cu 49 de ani mai devreme. Spre exemplu au fost desenate pentru un milion de bule pentru acest film, in afara celorlalte tehnici si efecte speciale, inclusiv - o miscare avangardista pentru acea perioada - secvente de animatie realizate pe computer. Scena nuntii dintre Ariel si Eric, care incheie grandios naratiunea, este si prima in care compania Disney a folosit tehnica CAPS (Computer Animation Production System). CAPS este un sistem de productie in care desenele realizate de animatori sunt colorate digital, spre deosebire de tehnica clasica, in care se foloseau cerneala si culori. Restul filmului este colorat cu aceasta tehnica traditionala, dar in viitor toate productiile Disney vor folosi tehnologia CAPS.
Mica sirena si Frumoasa si Bestia au marcat o perioada de revenire in forta pentru peliculele de animatie realizate de Disney. Ambele au fost succese de box office si au fost apreciate si laudate de publicul de pretutindeni si de critici. Ca urmare a acestui triumf departamentul de animatie din cadrul companiei a fost semnificativ extins, ajungand de la 300 de artisti la peste 2400 pana in 1999. Mica Sirena a castigat in 1989 si un premiu Oscar pentru coloana sonora.
Compania a continuat sa foloseasca subiectul care se dovedise de succes, fiind lansat la sfarsitul lui 1992 si un serial de animatie cu acelasi titlu. Continuarile filmului, Mica Sirena II : Intoarcerea in mare (lansat direct pe caseta video in 2000) si Mica sirena III (va fi lansat in 2008), duc mai departe povestea initiala, incercand sa continue fantezia pe care Andersen a avut-o cu atat de mult timp in urma. Iar de la un basm atat de incantator Disney a reusit sa creeze o noua poveste vrajita, care incanta din 1989 noi si noi privitori si pare fara sfarsit.