Mexico city (Ciudad de Mexico) se gaseste chiar in locul unde odinioara se gasea legendara capitala azteca Tehochtitlan, un oras impresionant care i-a uluit pe spaniolii care l-au descoperit, prin amploare, bogatie si frumusete. Daca astazi capitala azteca a ramas doar o legenda, Mexico City este un oras suficient de interesant pentru a atrage pe oricine, chiar daca din alte motive.
Este cel mai mare oras de pe planeta, cu circa 25 de milioane de locuitori, desi in lipsa unui recensamant este greu de aflat, dar este clar ca atunci cand veti ajunge aici marimea orasului va va lasa fara cuvinte. Mexico City este pur si simplu urias, pare infinit, si va veti convinge de aceasta inca de cand veti ajunge in Aeroportul International Benito Juarez, mereu aglomerat si plini de turisti. Va veti regasi, dupa obositoarea calatorie, la inaltimi, iar Mexico City se intinde in toate directiile cat vezi cu ochii.
Iar intr-un oras atat de mare nici viata de noapte nu este mai prejos, pentru ca odata cu lasarea serii locuitorii si turistii incep sa descopere aceasta metropola ca un loc plin de baruri, restaurante, cluburi. |
Dar in afara de acestea in timpul zilei puteti descoperi numeroasele muzee, parcuri, cladirile coloniale, bine pastrate, constructiile moderne ce rivalizeaza cu orice alt oras modern, o celebra piramida azteca (unul dintre punctele de atractie ale orasului), restaurante elegante, cu meniuri bogate, cel mai lung bulevard din lume, cea mai mare universitate din lume (are peste 500.000 de studenti) si, pentru pasionatii sportului, cel mai mare stadion din lume. Intr-un cuvant, Mexico City este in sine o tara.
Climatul este placut, locuitorii sunt suficient de primitori pentru a nu regreta hotararea de a veni aici, dar va trebui sa va adaptati traficului infernal si mai ales aglomeratiei si ritmului rapid al vietii de zi cu zi.
Ce puteti vedea in Mexico City
Ciudad de Mexico are cate ceva pentru fiecare vizitator, fie ca doriti sa va distrati, fie ca preferati o plimbare linistita sau sa descoperiti cultura orasului si indelungata sa istorie.
Primul pas ar putea fi o vizita la Basilica de Nuestra Senora de Guadalupe, in partea de nord a orasului, principala biserica a metropolei, dedicata sfintei care ocroteste Mexicul, si locul unde se afla imaginea care a realizat unirea intre misticismul hispanic si credinta catolic. Fecioara din Guadalupe este iubita si venerata in intreaga lume, imaginea fiind reprodusa pe diverse medii si obiecte de cult, un adevarat simbol al orasului.
Povestea acestei biserici este una dintre cele mai indragite. Impresionanta constructie a fost ridicata pe locul unde, pe 9 decembrie 1531 un indian sarac, pe nume Juan Diego, a vazut o doamna frumoasa investmantata intr-o mantie albastra. Episcopul local, Zumarraga, nu a crezut ca umilul taran o vazuse pe Sfanta Fecioara, asa ca a cerut mai multe dovezi. Juan a avut o adoua viziune pe 12 decembrie, iar Sfanta Fecioara l-a invatat sa adune trandafirii care inmugurisera deodata in solul stancos. Acesta a adunat cu grija florile in haina sa grosolana si le-a dus episcopului. Cand acesta le-a luat, florile au cazut pe pamant, iar pe tesatura aspra se vedea imaginea Sfintei Fecioare.
Constructia a inceput in scurt timp, chiar in acel loc, iar cand totul a fost gata imaginea sacra a fost pusa la loc de cinste, intr-o rama de aur. De secole milioane de credinciosi si curiosi vin aici pentru a vedea aceasta imagine, imposibil de explicat de stiinta moderna, iar Fecioara din Guadalupe a devenit protectoarea Mexicului.
Cum numarul vizitatorilor a crescut tot mai mult, fiind prea multi pentru vechea biserica, s-a construit o noua biserica, creatia arhitectului Pedro Ramrez Vazquez, cel care a realizat si proiectul pentru Museo Nacional de Antropologia.
Tesatura purtand imaginea sacra se gaseste deasupra altarului, protejata de un geam anti-glont, iar credinciosii sunt tinuti la distanta, ca intr-un muzeu. Vechea biserica este si astazi deschisa in apropiere, dar este intr-o avansata stare de degradare si ca atare inchisa publicului. Lucrarile de restaurare au inceput cu zece ani in urma, dar mai sunt multe de vazut.
Tot aici turistii pot vizita Muzeul Bisericii, cu diferite artefacte si obiecte de cult, adunate in timp. Langa muzeu a fost amenajata o frumoasa gradina, in amintirea momentului in care Juan Diego a dus florile episcopului.
In varful dealului, in spatele bisericii, se gaseste Panteon del Tepeyac, un cimitir unde se odihnesc personalitati importante din istoria Mexicului, dar si numeroase magazine de suveniruri, cu arta religioasa si populara. In fiecare an, pe 12 decembrie, aici are loc un festival dedicat Fecioarei din Guadalube, cu dansuri, slujbe religioase, o atmosfera de carnaval greu de imaginat in alta parte, iar vizitatorii se numara cu miile. |
La est de catedrala cei care vor sa redescopere civilizatia azteca pot vedea ruinele principalului templu din trecut, Templo Mayor, avand in apropiere si un superb muzeu care adaposteste artefactele descoperite in acest sit arheologic.
Inima orasului este Plaza de la Constitucion, mai cunoscuta si sub numele de Zocalo, iar de aici va puteti continua plimbarea pana in cel mai mare parc din Mexico City, Bosque de Chapultepec, care va va umple cu siguranta restul zilei cu aleile sale spatioase, iarba, copacii si florile sale. In Centro Historico veti gasi numeroase magazine, de toate felurile, precum si numerosi vanzatori stradali, care ofera produse la preturi modice, nu ezita sa negocieze indelung. Aici veti gasi cu siguranta ceva pentru cei de acasa si suveniruri care va vor aminti de vizita in Mexico City.
Dupa ce treceti de uriasa piramida azteca, care pare ca mai apara orasul si s-a pastrat extraordinar, veti gasi un alt edificiu urias : Catedral Metropolitana. Aceasta catedrala se confunda cu istoria orasului, constructia incepand in 1573, fiind terminata in 1788, si imbina stilul baroc si neoclasic cu traditiile mexcane locale. De-a lungul timpului constructia s-a scufundat treptat in solul moale, deloc suprinzator daca ne imaginam greutatea pe care o are aceasta catedrala
Iubitorii artei nu trebuie sa rateze o vizita la Museo Frida Kahlo din Mexico City. Chiar dac ain timpul vietii Frida Kahlo era mai cunoscuta pentru faptul ca era sotia pictorului Diego Rivera, celebru pentru compozitiile sale murale, astazi popularitatea ei o depaseste cu mult pe a lui. Viata artistei a fost dedicata in egala masura picturii si iubirii pentru sotul sau, reusind sa exprime in lucrarile sale durerea emotionala si fizica pe care o traia. Astazi tablourile pictate de Frida Kahlo, in mare parte autoportrete, sunt considerate opere de arta de o valoarea exceptionala. |
Februarie 2007
www.artline.ro