Sute de benzi desenate avandu-l ca erou, filme de lung metraj, emisiuni radio, jocuri video de ultima generatie, jucarii de tot felul, figurine si insigne, tricouri si serii de desene animate, pasionati care stiu totul despre fiul lui Jor-El si noi generatii care descopera fascinate aventurile celui care era inca de la inceput mai rapid ca un glonte, mai puternic decat o locomotiva, eroul perfect in ton cu atmosfera epocii. Si de la un deceniu la altul popularitatea lui Superman nu pare sa scada. Dimpotriva. Cu siguranta creatorii sai, Jerry Siegel si Joe Shuster, nu si-ar fi putut imagina ca Superman ar putea sa devina cel mai cunoscut super-erou din istorie, ca va inspira si practic va crea istoria genului, ca va fi imitat, copiat, si, de ce nu, parodiat. Sau ca primul numar la revistei de benzi desenate Action Comics, din iunie 1938, avandu-l pe coperta pe acelasi Superman, va ajunge astazi o rara piesa de colectie si se va vinde la preturi ametitoare pentru o publicatie ce costa atunci doar 10 centi.
Iar cei care cred ca stiu deja totul despre eroul favorit sau pur si simplu vor sa descopere mai mult pot din 1993 sa viziteze si un muzeu dedicat lui Superman. O intreaga institutie - chiar daca dimensiunile relativ modeste in raport cu faima eroului ii vor dezamagi poate pe unii vizitatori – dedicata unui mit pop culture ce ramane mereu prezent si interesant. Cu aproape un sfert de secol de istorie si peste 20000 de exponate in colectiile sale, Super Museum din Metropolis, Illinois, SUA, este destinatia obligatorie pentru toti cei care asteapta sa descopere noile aventurile ale lui Superman.
In expozitia permanenta si in depozite se gasesc adevarate comori, dorite cu infrigurare de orice fan al lui Superman, dar cu siguranta prea putini au investit material si emotional la fel de mult ca Jim Hambrick, colectionar care si-a dedicat o buna parte din viata super-eroului favorit, reusind intr-un final sa deschida un astfel de muzeu. In salile de aici pot fi vazute sute de jucarii din intreaga lume, de la figurine pentru pasionati, cu preturi pe masura, la exemplare de serie, fotografii, postere, decoruri din filmele si serialele de televiziune – de la seria celebra cu Christopher Reeve la seriile Smallville sau Man of Steele – costume, jocuri video si reviste, carti, casete video, DVD-uri, materiale promotionale (multe dintre ele raritati absolute), scenarii ale peliculelor, costumele originale purtate pe marele si micul ecran de actorii care l-au interpretat pe Superman, cani si busturi, manechine si o cabina telefonica, si altele. Practic, dupa cum o spun cu satisfactie curatorii ineditului muzeu, orice are legatura cu Superman, indiferent de tara, este prezent in colectiile de aici.
A.L.
Martie 2016