Orasele din Romania - si mai ales Bucurestiul - par sufocate de santiere. Cenusii, pline de praf si acoperite de zgomot, inconjurate de panouri din tabla cu sigla firmei de constructii, santierele ce apar pretutindeni nu sunt deloc placute. Deranjeaza, obosesc si strica echilibrul existent mai ales in zonele vechi, anuntand parca incongruenta dintre cladirile moderne, din otel si sticla, si casele vechi, clasice, cu cornise si ferestre mari.
Cum ar putea fi un santier transformat in altceva, ar putea un artist sa intervina astfel incat disconfortul sa devina putin mai mic ?
La aceste intrebari s-a raspuns la Sinaia, in perioada aprilie - mai 2007, cand mai multi elevi, condusi de Svetlana Utto (visual artist - designer) au realizat un impresionant proiect artistic, ambietand zona exterioara a viitorului santier de blocuri din localitate.
Proiectul "Apartamente cu vedere la munte" a inspirat o lucrare grafica lunga de 123 de metri, plina de culoare, intr-o maniera naiva si interesanta, ce a schimbat insasi ideea de santier.
Tema principala a fost integrarea in peisaj a spatiului nou creat prin construirea santierului la poalele muntilor, iar micii artisti - de la Colegiul National I. Hasdeu, Colegiul National I.L. Caragiale si Liceul G. Calinescu din Bucuresti - au stiut sa se adapteze cerintei.
Rezultatul : siruri de panouri din tabla, de 2 metri x 1 metru, acoperite cu imagini realizate de copii - lumea animalelor, pasarilor si vegetatiei montane, lumea magica a basmelor, veverite, ursi, bufnite, vulpi si lupi, povesti vanatoresti si vulcani de ciocolata, sporturi de iarna si picnicuri relaxante, pe scurt : invitatie la zile senine, petrecute in cadrul natural al Muntiilor Bucegi. Artistii au ales culori vii, care sa il atraga pe privitor, iar rezultatul a fost surprinzator de puternic.
Un proiect interesant, original si reusit, care a transformat cenusiul unui santier intr-un spatiu artistic, al culorii si imaginatiei, dand astfel un exemplu ce ar putea fi prezent si in alte locuri.
Artline.ro
Februarie 2008