Astazi al treilea oras al Siciliei, cu peste 260.000 de locuitori, Messina este o veche asezare elena, fondata in secolul VIII IdHr, ce a purtat initial numele de Zancle. Potrivit istoricilor, chiar inainte de venirea colonistilor greci aici ar fi existat o mica asezare siciliana, dar marturiile sunt putine. In scurt timp, sub dominatia greaca, asezarea s-a extins si s-a dezvoltat, devenind unul dintre cele mai importante porturi din regiune. Datorita pozitiei strategice si regiunii pe harta, numeroase armate au inercat sa o invinga. Pana in secolul XVII orasul a ramas un centru economic si politic de referinta.
Aspectul de astazi al orasului dateaza de la inceputul secolului XX. Expus nu doar fortelor militare, ci si catastrofelor naturale, orasul a fost distrus aproape in intregime de un devastator cutremur, pe 28 decembri 1908. Numeroase monumente istorice, multe avand aproape un mileniu, au fost ruinate si peste 75000 de locuitori si-au pierdut viata. Ulterior, municipalitatea avea sa refaca orasul, dupa un nou plan, dar multe dintre vechile monumente antice si medievale nu au mai fost restaurate, operatiune prea dificila si costisitoare. Chiar si asa orasul Messina merita vizitat de toti cei care ajung in Sicilia, avand destule obective turistice, monumente si locuri de vazut. Cel putin la fel de interesante sunt cele cateva biserici, amestec de perioade si stiluri.
Monumente si atractii
Biserica Santa Maria Alemanna : una dintre cele mai vechi biserici de aici si unul dintre cele mai interesante lacasuri de cult din Sicilia, chiar daca este prea putin cunoscuta. Potrivit cronicilor epocii, constructia bisericii a inceput in jurul anului 1194, atunci cand Henry VI a sosit la Messina, pentru a ocupa tronul. Terminata cativa ani mai tarziu, a devenit locul de rugaciune al germanilor care se mutasera in Messina in vremea domniei tanarului monarh Frederick II von Hohenstaufen. Astazi Santa Maria Alemanna este una dintre putinele biserici gotice din Sicilia, chiar daca amplele lucrari de reconstructie, cu materiale moderne, au facut ca mai putin de jumatate din structura initiala sa supravietuiasca astazi.
Abatia Santa Maria della Valle : construita in aceeasi perioada, chiar langa vechile ziduri ale cetatii, este un alt rara exemplu al goticului in Sicilia, constructia fiind surprinzator de bine pastrata, atmosfera trecutului regasindu-se si aici.
Catedrala din Messina: ridicata in secolul XII, ramane si astazi cel mai impresionant monument istoric din oras si un splendid exemplu de arta arhitecturala religioasa. Aici a fost inmormantat si Conrad, rege al Germaniei si Siciliei in secolul al XIII-lea. Dupa devastatorul cutremur din 1908, care a distrus in mare parte orasul, catedrala a fost unul dintre putinele edificii istorice reconstruite, in 1919 - 1920. Din pacate, un incendiu izbucnit in 1943 a facut necesara o noua restaurare, in perioada postbelica. S-a pastrat destul de putin din structura originala, dar elementele gotice, vizibile mai ales la fatada, sunt foarte interesante. Alaturi de portalurile in stil gotic, pasionatii pot descoperi arhitrava, avand o statuie a lui Christos alaturi de apostoli, precum si reprezentari ale plantelor si animalelor.
In afara mormantului regelui Conrad IV, aici se gasesc si locurile de veci ale Arhiepiscopului Palmer, Arhiepiscopului Guidotto de Abbiate si cel al Arhiepiscopului Antonio La Legname. Mozaicurile din interiorul edificiului, de o rara frumusete, sunt in mare parte refacute in secolul XX.
Palazzo Calapaj : situat la mica distanta de catedrala, reusind miraculos sa ramana aproape neatins in marele cutremur din 1908, este un exemplu interesant de arhitectura locala in seoclul XVIII.
Fantana Orion : alaturi de Fantana lui Neptun, este o creatie realizata in secolul XVI de Giovanni Angelo Montorsoli.
Muzeul Regional : nu foarte mare, dar deosebit de interesant, mai ales pentru colectiile de tablouri semnate de Caravaggio si Antonello da Messina.