Aflat pe pamantul stapanit cu milenii in urma de hititi, persani, greci si seleucizi, orasul Mersin se prezinta ca o destinatie atractiva in sudul Turciei moderne. Cultura locala, reflectata cel mai bine in gastronomia variata si arhitectura urbana, este principalul sau punct forte. In orice restaurant vei intra pentru a incerca gustul traditional, intaietate trebuie sa aiba: Ciger Kebap, Tantuni, Cezerye si Bumbar, un fel de carnati cu umplutura de carne, orez si fistic, care se servesc fierti sau la gratar.
Turcii numesc orasul Mersin “Perla Mediteranei”, si probabil ca nu exista comparatie mai buna fiindca intr-adevar, nu orice turist are sansa sa descopere aceasta bijuterie. Climatul este tipic mediteraneean, verile sunt calde iar iernile blande si destul de ploioase.
Marea Moschee (Ulu Cami) este dispusa in piata centrala, si reprezinta un obiectiv neobisnuit in tara devotata arhitecturii otomane. Singurele elemente care iti amintesc ca te afli in fata unui locas de cult sunt cele doua minarete, si poate cupolele semicirculare ce trimit la Agia Sofia. In rest, constructia prezinta un cumul de principii si concepte moderniste de arhitectura. Orasul gazduieste si o catedrala romano-catolica patronata de Sf. Antonie de Padova.
Mai departe, arunca o privire asupra Casei Ataturk, locuinta din piatra folosita de Kemal Ataturk in timpul celor 10 vizite ale sale in Mersin. In opinia acestei personalitati, Mersin era “cea mai importanta zona comerciala dintre Turcia si Lume”. Cuvintele nu si-au pierdut valabilitatea, intrucat Mersin reprezinta si astazi un punct cheie in comertul desfasurat pe Marea Mediterana.
Turistii care vor sa inoate sunt sfatuiti sa mearga in afara orasului, circa o ora de-a lungul coastei. Plajele de la Kizkalesi, Ayas, Susanoglu, dispuse la aproximativ 50-70 km spre vest, sunt frecventate indeosebi de familii, in timp ce tinerii prefera sa se distreze la Akyar si Narlikuyu.
Sursa foto: wikimedia.org
I. C.
editor artline.ro