inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Meniu gourmet pentru gurmanzi

0 Comentarii


Da, cam asa as putea strange sub o singura palarie impresiile lasate de auditia a trei discuri aparute in ultima perioada; in general constat ca exista interes, din punctul de vedere al caselor de discuri importante la nivel international, mai ales pentru ceea ce as numi raritati sau curiozitati. 
 
Muzica de camera cu Daniel Hope si prietenii sai
 
As putea numara pe degete discurile cu muzica de camera care au aparut anul acesta. Intr-un fel, nu ma mir: muzica de camera este considerata o nisa in nisa si asa ingusta a muzicii clasice. Muzica de camera a fost laborator de creatie pentru marii compozitori clasici si romantici, locul unde au experimentat noi tehnici, noi idei. S-a nascut dintr-o necesitate sociala, atunci cand oamenii se strangeau in saloane pentru a asculta muzica sau pentru a canta ei insisi muzica – astazi, asemenea obiceiuri au disparut cu desavarsire, nu insa si oamenii care gusta un asemenea gen interpretat de un numar restrans de instrumente. 
 
‘Sufletul’ discului lansat in 20 aprilie 2015 este violonistul Daniel Hope; este din surprinzator ca acest muzician care a devenit o vedeta mai ales datorita unor proiecte mai curand la granita muzicii clasice, revine pe taramul muzicii clasice 100%. Dupa “Spheres”, „Escape to paradise” si “Vivaldi by Max Richter”, Daniel Hope propune cvartete de Mahler, Schumann si Brahms – as zice ca in contextul actual, e o dovada de mare curaj. 
 
Ascultand discul, iti dai seama de ce o casa de discuri si-a asumat insa riscurile unui album cu muzica de camera. Cei patru interpreti sunt muzicieni de o valoare incontestabila – violonistul britanic Daniel Hope si trei americani, violistul Paul Neubauer, violoncelistul David Fickel si pianista Wu Han, reuniti sub auspiciile Chamber Music Society of Lincoln Center din New York, una dintre cele mai prestigioase asociatii americane avand drept scop promovarea muzicii de camera. De altfel, directorii artistici ai acestei asociatii sunt David Finckel si Wu Han. Ar mai fi de spus ca David Fickel a facut parte pana de curand din Cvartetul Emerson, multi-premiat cu Grammy.
 
Iar discul suna exceptional – este o inregistrare dintr-un concert live, iar autenticitatea trairii live a interpretilor se pastreaza; repertoriul nu este unul prea des abordat: Cvartetul cu pian de Gustav Mahler (singura parte din acest cvartet pe care Mahler nu l-a mai terminat niciodata), Cvartetul cu pian op.47 de Robert Schumann si Cvartetul cu pian nr.1 op.25 de Johannes Brahms. 
 
Cine vrea sa asculte pentru prima data in viata lui muzica de camera, cine, dimpotriva, apreciaza deja foarte mult acest gen, gaseste in acest disc un companion potrivit; cum ai putea sa nu apreciezi Excelenta?


 
‘Lost and found’ cu oboistul Albrecht Mayer


Exista ceva nedescoperit in repertoriul muzicii clasice din secolul al XVIII-lea? La prima vedere, am spune “nu”, dar ne-am insela, pentru ca, iata arhivele vechi ascund inca surprize. 
 
Albrecht Mayer, un celebru oboist al timpurilor noastre, cu o importanta cariera solistica desfasurata in paralel cu activitatea de membru al uneia dintre cele mai bune orchestre la nivel mondial, Orchestra Filarmonicii din Berlin (apropo, Filarmonica din Berlin vine in septembrie la Festivalul Enescu!), a descoperit cateva partituri ale unor compozitori contemporani cu Mozart in vechi arhive din Saxonia si Turingia si le-a inregistrat pe un disc aparut in februarie 2015. 
 

 
Sunt concerte semnate de Franz Anton Hoffmeister, Ludwig August Lebrun, Josef Fiala si Leopold Kozeluch; sigur, nu sunt capodopere (am avea totusi asteptari prea mari), dar ne aflam in fata unei muzici sensibile, echilibrate, stralucitoare, interpretata absolut exemplar de Albrecht Mayer si Kammerakademie Postdam. Ar fi bine de adaugat ca in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea s-a scris multa muzica pentru instrumente de suflat; flautul, oboiul si clarinetul erau instrumentele preferate de multi muzicieni amatori, asa ca cererea a creat si oferta. Si mai mult, rasfoind biografiile compozitorilor de pe acest disc, afli si ca Franz Anton Hoffmeister a fost proprietarul primei edituri muzicale din istorie – Artaria.

Nu intamplator acest disc a fost difuzat in premiera romaneasca de Radio Romania Muzical chiar in prima zi de vara; discul acesta chiar aduce in casele celor care iubesc muzica clasica soarele cald al verii, zambetul si promisiunea unei vacante reusite.


 
‘Time present and time past’  si clavecinul lui Mahan Esfahani
 
Stiti cum arata si cum suna un clavecin, instrumentul care a precedat in istoria muzicii pianul? In Romania, unde nu exista o prea mare traditie a interpretarii muzicii baroce, clavecinul este cu atat mai mult un instrument din cabinetul cu ciudatenii al istoriei. 
 
Insa sunt convinsa ca si alte tari din Europa, unde muzica veche are o traditie, noul disc al clavecinistului iranian Mahan Esfahani a produs semne de intrebare. Un disc avand clavecinul in prim-plan? 
 
Se pare ca miza a fost insa castigatoare, daca ar fi doar sa rasfoim cronicile internationale referitoare la acest disc lansat in 11 mai 2015; mai mult, discul figureaza in top 10 al vanzarilor albumelor de muzica clasica in Marea Britanie. Totul este altfel pe acest album: interpretul, repertoriul.
 
 
 
Ne-am putea inchipui un iranian care canta muzica clasica la un clavecin? Ei bine, el este acest Mahan Esfahani, nascut in 1984, cu studii in Statele Unite ale Americii, actualmente profesor la Guildhall School of Music and Drama in London, cu cariera care se numara in concerte pe marile scene ale lumii si mai multe discuri, toate recenzate la superlativ de presa internationala. 
 
Iar repertoriul: un melanj de muzica baroca (Alessandro Scarlatti, Johann Sebastian Bach), clasica (Carl Philipp Emanuel Bach) si contemporana (Henryk Gorecki si Steve Reich) – o alaturare cel putin indrazneata, insa foarte interesanta si ofertanta din punct de vedere auditiv. Mahan Esfahani nu apare singur pe acest disc, ci alaturi de ansamblul Concerto Koln, specializat in interpretarea muzicii vechi.
 
"Daca este sa cumparati un singur album de clavecin in viata dumneavoastra, luati-l pe acesta. Este senzational!" scrie The Times. Cred ca au dreptate!
 
Discurile prezentate au fost difuzate de Radio Romania Muzical si pot fi reascultate oricand pe site-ul campaniei “Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015”.
 
Albumele sunt disponibile si in Romania in magazinele de specialitate si pe site-urile www.getmusic.ro si www.emag.ro. Fisierele audio se pot cumpara de pe www.itunes.com. 
 
Iunie 2015
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Expozitia Bucurestii la primul claxon la MNIR
Expozitia "Bucurestii la primul claxon" la MNIR

Muzeul National de Istorie a Romaniei invita publicul pe 24 septembrie 2011 , intre orele 19:00 - 01:00, sa participe la o seara speciala in cadrul evenimentului muzeal „ Bucurestii la primul ...

Expozitia de pictura Constantin Craciun la Galeria Anticariat Curtea Veche
Expozitia de pictura Constantin Craciun la Galeria Anticariat Curtea Veche

Astazi, 29 noiembrie, ora 18, la Galeria Anticariat Curtea Veche din strada Franceza 54, va avea loc vernisajul expozitiei de pictura Constantin CRACIUN, in cadrul careia vor fi reunite lucrari ...

O editura romaneasca va lansa poeziile semnate de Maitrey pentru Mircea Eliade
O editura romaneasca va lansa poeziile semnate de Maitrey pentru Mircea Eliade

Editura Taj a anuntat pe Facebook ca va lansa poeziile scrise de Maitrey pentru Mircea Eliade. O editie de lux, cu fotografii si interviuri luate surorii, fiului si nurorii lui Maitreyi (acum ...

Salonul de carte Bookfest la Romexpo

In perioada 14-18 iunie, are loc la Romexpo Salonul de carte Bookfest, aflat anul acesta la prima editie. Publicul iubitor de carte este asteptat zilnic intre orele 9.30 si 20.00, cu exceptia zilelor ...

Final de saptamana, sub auspiciile Euterpei

La Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski, saptamana care a trecut s-a incheiat cu momente speciale pentru melomani. Publicul, mai numeros decat de obicei a trait, vineri seara, momente de ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline