Cel mai mic dintre cei 14 copii ai familiei, a fost sustinut de mama pentru a studia, aceasta observand atractia lui pentru invatatura.
A absolvit Institutul Pedagogic Central din St. Petersburg. A studiat apoi la Paris si Heidelberg si s-a intors in St Petersburg in 1861, unde a fost profesor de chimie la Institutul Teologic si la Universitatea de Stat.
Preocupat de studiul capilaritatii lichidelor si de spectroscopie, a scris prima sa carte in 1861, carte care a fost foarte apreciata.
Dimitri Ivanovich Mendeleev a primit si recunoasterea organizatiilor stiintifice din Europa, primind Medalia Copley din partea Societatii Regale din Londra.
In 1893 a devenit director al Serviciului de Masuri si Greutati cu rol in formularea unor standarde. In anul 1894, in urma unei munci sustinute, a introdus standarde noi pentru productia de vodca, astfel a creat patentul clasic al vodcai rusesti cu 40 % procent alcool.
Mendeleev a fost interesat si de studiul campurilor petrolifere si este unul dintre fondatorii primei rafinarii din Rusia.
In 1905 a fost ales membru al Academiei Regale de Stiinte din Suedia. A fost foarte aproape de a primi Premiul Nobel, pe care insa nu l-a dobandit din cauza unor rivalitati.
Mendeleev, recunoscut a fi unul din cei doi chimişti ce au creat independent unul de altul prima varianta a tabelului periodic al elementelor, ramane un reper. Cu ajutorul acestui tabel, Mendeleev a prezis existenta altor elemente (pe care le-a numit eka-elemente), necunoscute pe vremea sa.
Mendeleev de Ilya Repin
Pictorii l-au infatisat in tablouri, iar numeroase editii de timbre il reprezinta pe marele chimist rus.
G. P.