Ce se intampla la gradina zoologica din Berlin atunci cand se naste un pui de urs polar. Un animalut adorabil, pufos si jucaus, care va primi numele Knut. Pentru orice gradina zoologica nasterea unui pui, mai ales unul de urs polar, este un eveniment care ii va aduce mai multi vizitatori si (foarte probabil) o stire in ziarul local sau chiar un mic reportaj la stirile de seara, pentru a nu mai vorbi de mediul online. Insa in noul roman semnat de Yoko Tawada venirea pe lumea a lui Knut este punctul de plecare pentru o odisee postmoderna, o istorie a lumii si o poveste personala care construiesc impreuna o naratiune complexa, emotionanta si mereu surprinzatoare.
Totul incepe cu prima parte a unei trilogii, in care descoperim cum a inceput povestea bunicii lui Knut, care a fost o ursoaica polara din URSS, autoarea unei autobiografii si cu o viata plina de calatorii si intamplari ce par mai curand potrivite pentru un serial de aventuri. Cum vezi lumea atunci cand esti un urs polar inzestrat nu doar cu constiinta, dar si cu talent literar, asa cum se intampla intr-o naratiune ce capata repede accente suprarealiste. O a doua parte va fi povestea mamei lui Knut, frumoasa Tosca, o talentata artista de circ, numai ca de aceasta data perspectiva se schimba, iar noua Seherezada nu mai are blana alba si o uriasa statura, ci este dresoarea care a invatat-o pe Tosca tot ce stie. Poate fi vorba insa de prietenie intre un animal nevoit sa iasa mereu in arena si sa faca giumbuslucurile cerute si cea care este, pana la urma, stapanul si opresorul? Sau pe fundalul unei lumi mereu in schimbare in afara cortului de circ si relatiile dintre Tosca si dresoare se vor schimba, degrada, chiar sfarsind intr-o tragedie? O a treia ampla naratiune si final de trilogie este chiar povestea micului Knut, care vine in fata cititorului cu emotia unui scolar premiant la serbarea de sfarsit de an, si in locul poeziei repetate la nesfarsit inainte, isi spune povestea. Adevarata sa poveste. Asa cum o vede si intelege.
Folosind ca pretext al startului narativ un moment emotionant si tandru, cartea lui Knut devine o vasta fresca sociala, istorica, politica si, chiar daca este vorba de animale din tinuturi indepartate, surprinzator de umana. Trecand prin tari, teritorii, epoci si decenii cu usurinta unei povestitoare de calibru, experimentate si mature, autoarea demonstreaza nu doar ca romanul in maniera clasica se intalneste inspirat cu atmosfera si cheia postmoderna, dar si ca (poate cel mai important) asa cum intelege si micul Knut vom avea mereu nevoie de povesti.
Yoko Tawada, Memoriile unui urs polar, editura Polirom, 2022