Unul dintre cele mai populare cantece din repertoriul celebrului Jacques Brel, o piesa plina de melancolie si una dintre preferatele fanilor, Amsterdam a fost de prima oara cand a fost cantata pe scena un succes. Ciudat este ca Brel nu a vrut sa o inregistreze pentru un album de studio si Amsterdam avea sa apara oficial pe un album in concert intitulat Enregistrement Public a l'Olympia 1964, cel de al doilea disc live din cariera muzicianului. O compozitie clasica pentru Brel, in maniera care i-a adus celebritatea, avea sa fie mai tarziu tradusa, preluata, interpretata de alte mari nume (intre care si David Bowie) si i-a facut pe multi sa il descopere sau redescopere pe cantaretul francez.
Frank Sinatra - New York, New York
Cand vine vorba de orasul american acesta este cu siguranta cantecul care ii este asociat, si aproape intotdeauna in interpretarea lui Frank Sinatra, desi numarul versiunilor mai mult sau mai putin inspirate este uimitor. Dar Sinatra a reusit sa faca din New York, New York piesa care i se potriveste perfect, facandu-i pe multi sa uite ca initial melodia a fost inclusa pe coloana sonora a filmului omonim, regizat in 1977 de Martin Scorsese, si a fost interpretat prima oara de... Liza Minnelli. O compozitie devenita clasica si un adevarat imn pentru New York, iar Sinatra a avut inspiratia de a canta piesa in duet impreuna cu Minnelli, un adevarat regal.
Freddie Mercury & Montserrat Caballe - Barcelona
Cand solistul trupei Queen lansa in 1987 aceasta colaborare cu renumita soprana Montserrat Caballe, a fost o surpriza pentru ambele "tabere", fanii Queen si cei care ascultau in principal opera fiind uimiti nu doar de inedita asociere, dar si de extraordinara chimie dintre cei doi, care va duce un an mai tarziu la aparitia albumului cu acelasi titlu. Gandit ca un imn pentru Jocurile Olimpice de Vara din 1992, care aveau sa fie gazduite de orasul spaniol, Barcelona a fost mult mai mult si argumentul suprem care a convins-o pe Caballe sa inregistreze alaturi de Mercury un intreg album, si unul memorabil. Ideea a fost a sopranei, care fusese rugata sa gaseasca un cantec pentru eveniment, si Mercury impreuna cu Mike Moran au fost inspiratii compozitori.
Lady Gaga - New York, New York
Poate cei care prefera varianta clasica a lui Frank Sinatra au vazut in aceasta reinterpretare o indrazneala prea mare, dar Lady Gaga a mers mai departe de experiment si, pastrand proportiile, a facut la fel ca Sinatra: a interpretat piesa in felul ei. Fanii au fost asa cum era de asteptat incantati, marele public a ascultat noua versiune si in esenta a fost o alta abordare a unei piese legendare.
Edith Piaf - Sous le ciel de Paris
La fel cum avea sa se intample cu New York, New York, si aceasta piesa cantata de Edith Piaf a facut parte initial din coloana sonora a filmului cu acelasi titlu, o pelicula din 1951 regizata de Julien Duvivier, si a fost interpretat atunci de Jean Bretonniere. Asa cum s-a mai intamplat insa, nu aceea avea sa fie versiunea celebra, si Piaf a fost cea care a dat cantecului acea nota aparte, acel farmec, acea frumusete care ii face si astazi pe cei care il asculta pentru prima oara sau, cine stie, pentru a mia oara, sa il considere unul dintre simbolurile muzicale ale Parisului ideal.
Foto: soundcloud.com, wikipedia.org