Galeries nationales du Grand Palais din Paris gazduiesc expozitia "Melancholy - Genius and Insanity in the West" (Melancolie - Geniu si Nebunie in Occident), deschisa publicului pana pe 16 ianuarie 2006.
Manifestarea a fost organizata de Reunion des musees nationaux of France si Staatliche Museen din Berlin, cu sprijinul Muzeului Picasso din Paris. In perioada 16 februarie - 7 mai 2006 expozitia va fi gazduita de Neue National Galerie din Berlin.
Nici o alta stare mentala nu i-a preocupat pe occidentali mai mult decat melancolia, care avea sa devina practic esenta subiectelor care ne preocupa si astazi, de la istorie la filosofie, de la religie la teologie, de la arta la literatura.
Melancolia devenise un leit-motiv, ce trebuia identificat sau inventat in orice domeniu posibil. Considerata in mod traditional cauza suferintei si nebuniei, melancolia era considerata inca din antichitate unul din elementele esentiale ale temperamentului eroilor, geniilor, celor cu un destin glorios.
Adesea descrisa ca o boala sacra si un simbol al distinctiei, avand o dualitate inca nedeplin explicata, melancolia si-a gasit dintotdeauna un loc in universul artistic. Iconografia melancoliei este extraordinar de bogata si nu este o surpriza ca in istoria artei abordarile si reprezentarile acestei "maladii saturniene" sunt diverse si interesante.
Expozitia va oferi publicului ocazia de a privi adevarate comori, prea putin cunoscute, fiind prezentate peste 250 de lucrari, impartite in opt sectiuni tematice si cronologice, din antichitate in epoca moderna, fiind urmarite constantele si variatiile pe aceasta tema. Tablouri expuse sunt semnate de nume importante, precum Goya, Durer, Delacroix, Rodin, Munch, Picasso, Van Gogh sau La Tour, evidentiind rolul jucat de melancolie in diverse forme ale creatiei artistice din intreaga Europa.
1-11-2005
Foto : Arnold Bcklin, "L'Ile des morts"