Jurnalul National: O trupa suedeza, un cor romanesc si un dirijor german. Cum crezi ca va iesi? Christofer Johnsson: Va merge struna!
Cum a aparut ideea unui "Therion Goes Classic" si de ce ati ales Romania pentru aceasta premiera mondiala? E un vis mai vechi, dar nu am avut niciodata posibilitatea sa-l realizam. Am vrut sa se desfasoare la Viena, tot in beneficiul copiilor bolnavi de cancer, dar proiectul a cazut din lipsa sponsorilor. Fundatia Aquarius ne-a sugerat sa-l facem in Romania si, cata vreme am fost multumiti de spectacolul organizat de ei, tot la Bucuresti, in iunie 2005, am avut inceredere sa-i lasam sa se ocupe si de acest megaeveniment.
Va fi singurul show sau intentionati sa organizati ceva asemanator? Cat timp acest spectacol costa peste 100.000 de euro, nu pot promite ca vom avea ocazia sa-l repetam. Asa ca n-ar trebui sa lipsiti de la un eveniment poate unic in viata. Evident, ar fi fantastic sa avem ocazia sa mai punem in scena o asemenea desfasurare de forte, dar stiu foarte bine ca va fi extrem de dificil.
Au fost cereri de bilete din Brazilia, Japonia, Mexic si din toate tarile Europei. Iar admiratorii romani au epuizat, dupa doar 10 zile, biletele de categoria a III-a. Aveti emotii? Nu. Suntem obisnuiti sa cantam in fata unui public numeros. Ma bucur pentru fiecare bilet vandut, cat timp banii merg la copiii bolnavi de cancer. Biletul nu asigura doar intrarea la un astfel de show, ci si sentimentul ca faci un bine acestor copii. Si, fiindca a venit vorba de Mexic: unul dintre fanii nostri din aceasta tara si-a vandut masina pentru a-si permite costurile deplasarii si pretul biletului. Sper ca fanii din Romania sa inteleaga ce privilegiu este ca acest show sa se desfasoare in tara lor. Fiecare loc gol din sala va fi o rusine, cand oameni din tari mult mai sarace vin din cealalta parte a planetei pentru a vedea concertul.
Ce ti se pare mai aproape de... chitara ta: Wagner, Mozart sau Verdi? Wagner este favoritul meu. De la Verdi ascult cu placere "Traviata", iar o parte din "Trubadur" chiar o interpretam si imi da fiori de fiecare data cand o cantam. Mozart a fost un geniu, cred, dar compozitiile sale sunt deseori prea vesele pentru gustul meu. Le-as folosi ca muzica ambientala la cina sau la picnic. Dar n-as sta sa ascult ore intregi. Astfel ca, in alegerea repertoriului voi face o selectie de piese clasice si nu de compozitori. Wagner a fost singurul om de pe planeta care si-a tintuit auditoriul in fotoliu timp de opt ore cu "Rienzi". Nu va ingrijorati insa, noi vom include in show-ul nostru doar o arie de 12-15 minute, alaturi de bucata mea favorita din "Siefgried".
INITIATORI. Therion fondatoarea stilului opera/gothic simfonic Daca versurile lui Thomas Karlsson se inspira din mitologie, muzica ta de unde se inspira? Din muzica clasica, din opera, Wagner, in special. De asemenea, trupe de rock progresiv si simfonic precum Eloy, Klaatu, Kansas. Recent am descoperit o trupa romaneasca, Phoenix si mi-a placut foarte mult. Dintre trupele hard rock din anii 70 pot aminti si Uriah Heep. Nu pot trece cu vederea trupele heavy metal cu care am crescut in anii 80 precum Accept, Iron Maiden sau Judas Priest. De asemenea, Uli Jon Roth m-a inspirat in gasirea caii muzicale.
Ce scrieti mai intai, versurile sau muzica? Muzica este compusa intotdeauna inaintea versurilor.
Ai intrat in Dragon Rouge. De ce acest ordin si nu altul? Si ce influenta a avut asupra ta? Sa spunem doar ca Dragon Rouge este un vant de innoire in aceste timpuri in care ordinele se axeaza pe pastrarea traditiilor stravechi. Cineva trebuie sa si puna in practica aceste concepte, altfel totul va sta in loc. Nu cred ca alte ordine ar fi gresite, dar conteaza ce cauti tu insuti. Unii prefera vechiul, dar e dreptul lor, e propria lor alegere. Dragon Rouge mi-a deschis mintea, si mai mult, mi-a trezit interesul pentru culturile orientale si implicit muzica din aceste zone. Si era inevitabil ca asta sa nu se reflecte si in muzica Therion.
Ce ne poti spune despre noul vostru album, "Gothic Kaballah"? E mai progresiv, are mai multe parti de chitara, a costat mai mult decat orice album de pana acum, iar de mixaje s-a ocupat Stefan Glaumman.
Crezi ca muzica ta poate vindeca suflete? E greu de gasit un raspuns care sa nu fie interpretabil. Cred ca da, intr-un fel. As face o analogie cu terapia prin ras. Multe spitale au demarat astfel de proiecte. S-a dovedit stiintific ca rasul si buna dispozitie influenteaza pozitiv sanatatea. Mi se pare la fel de logic ca si muzica sa aiba un astfel de efect. Oricine isi poate demonstra asta printr-un simplu experiment: nu mai ascultati muzica o perioada mai lunga si veti vedea ca nu va veti simti deloc bine.
de Catalina Iancu