In acest weekend, in Capitala Culturala Europeana, sase artisti plastici au regindit spatiul public al orasului.
Evenimentul numit A'Ambient UrbanA' e constituit din sase proiecte: A'Oamenii BalonA', creat de Alina Buga, A'Urban Sound InstallationA', realizat de Franc Purg, A'Lighting CityA', semnat Matthias Deumlich, A'Coffee BreakA' - proiect colectiv, A'MeduzeleA', creatia lui Romeo Pervolovici, si A'Natural Sound AroundA", de Mirela Dauceanu. Proiectul propune repunerea in discutie a perspectivei urbane de catre sase tineri artisti vizuali care lucreaza cu strategia spectacolului, a entertainmentului urban, a peisagisticii si tehnologiei contemporane. Intentia artistilor a fost aceea de a investiga relatia artei cu spatiul public, de a initia un dialog intre peisajul urban si artele vizuale, intre arhitectura de patrimoniu si formele artistice contemporane, neconventionale, mergind pina la gest, atitudine, arta contextuala, interventii de ambientare cu sculpturi gonflabile, sonore, electronice sau imagini in miscare. Autorii acestor proiecte nu au propus simple elemente de decor, ci creatii artistice menite sa remodeleze o piata, o strada sau un zid de incinta.
Oamenii-balon, zeci de sfere colorate, au umplut zona pietonala din preajma Pietei Mari si s-au amestecat cu trecatorii. Franc Purg a plantat in mai multe zone ale orasului instalatii de sunet ce transmiteau, spre deliciul turistilor, zgomote din natura. Pe Strada Cetatii, de pilda, s-au putut auzi valurile marii.
Un experiment de arta urbana deosebit de reusit a fost A'Lighting CityA': o replica in sticla a Coloanei fara sfirsit a lui Brancusi. Lucrarea imbina elemente de sunet, lumina, iluzie optica, reflectare si spectru acustic.
A'Coffee BreakA' este un proiect colectiv de lucrari video si film experimental. Proiectiile vor avea loc in fiecare vineri, intre orele 21.00 si 22.00, intr-o cafenea centrala din Sibiu.
A'MeduzeleA' lui Romeo Pervolovici reprezinta o lucrare ce imbina sculptura electronica si sculptura gonflabila. Sculptura electronica este realizata din fibra de sticla, echipament electronic, computere, senzori, microfoane, echipament software etc. A'MeduzeleA' combina o forma tridimensionala cu imagini in miscare, activate de prezenta umana si de voce.
Lucrarea pune in discutie conceptele de inteligenta artificiala, vocabular vizual si relatii de comunicare.
Duminica s-a vernisat A'Natural Sound AroundA', prin care Mirela Dauceanu a adus in centrul Sibiului un peisaj rural, recreat prin cintec de greieri.
Info Center Sibiu CCE
La Muzeul Satului din Capitala s-a deschis un centru de informare a turistilor dedicat Capitalei Culturale Europene. Cei interesati de o calatorie la Sibiu pot afla acolo atit programul cultural, cit si informatii practice legate de transport, cazare si alte servicii.
Detalii privind oferta culturala de la Sibiu pe www.cotidianul.ro/selectGabriela Lupu