El conducea compania de balet Bejart din Lausanne (vestul Elvetiei) si realiza coregrafia unui spectacol care urmeaza sa fie lansat la 20 decembrie. Este vorba despre "Turul lumii in 80 de minute", cu care va pleca, in turneu mondial, la inceputul lui 2008.
Nascut pe 1 ianuarie 1927 in Marsilia, Maurice Berger (care mai tarziu a adoptat, in semn de omagiu pentru Moliere, numele de familie al sotiei acestuia, Armande Bejart) este fiul filozofului Gaston Berger.
Dupa ce si-a luat licenta in filozofie, si-a abandonat studiile pentru a se dedica dansului, pe care l-a descoperit la varsta de 14 ani, la sfatul mediului sau care i-a sugerat sa danseze pentru a-si "intari corpul firav". A studiat dansul clasic la Londra si Paris si a semnat prima sa coregrafie in 1952 pentru filmul suedez "Pasarea de foc", in care a fost si solist.
Bejart a inovat cu "Symphonie pour un homme seul" (1955), pe muzica de avangarda compusa de Pierre Henry si Pierre Schaeffer. In viziunea sa, dansul a devenit fizic, senzual iar artistii au prins viata. Confruntat cu rezistenta cercurilor traditioniste, a fost nevoit sa se exileze si sa se intoarca la Bruxelles, unde al sau "Sacre du Printemps" a fost primit triumfal la Teatrul Regal din Monnaie.
Un an mai tarziu, a fondat "Ballet du XXe siecle": coregrafiile sale, montate pe un ritm rapid in capitala Belgiei , inainte de a pleca intr-un turneu mondial ce s-a bucurat de un succes imens. Printre realizarile sale se numara "Bolero" (1960), Simfonia a-IX-a de Beethoven (1964), "Romeo si Julieta" (1966), "Messe pour le temps present" (1967) sau "Malraux" (1986).
Bejart si-a continuat aventura in Elvetia in 1987 alaturi de trupa sa, rebotezata Bejart Ballet Lausanne, apoi cu Rudra Bejart Ballet (1992), proiectul unei scoli de dans deschise la Lausanne. A deschis o scoala de dans si la Dakar si Bruxelles.
A realizat creatii ambitioase, precum `Ring um den Ring` (1990) dupa Wagner sau "MutationX" (1998). Mai recente sunt "Mere Teresa et les enfants du
monde" (2002), "Ciao Federico" (Fellini, in 2003) sau "Zarathoustra" (2006).
Maurice Bejart a primit "Ordinul Soarelui Rasare" de la imparatul japonez Hirohito (1986), a fost numit "Mare Ofiter al Ordinului Coroanei" (1988), de regele belgian Baudouin, si a fost ales in 1994 membru al Academiei Franceze de Arte Frumoase.
In ciuda unei cariere internationale, coregraful nu a reusit niciodata sa se impuna in tarile anglo-saxone.
Din cauza sanatatii sale precare, cel mai popular dintre coregrafii francezi a fost nevoit, de mai multi ani, sa-si reduca activitatea la compania sa de balet.
Bejart Ballet Lausanne a prezentat un spectacol si la Bucuresti in septembrie, L'Amour-la Dans" la Teatrul National, la care celebrul coregraf nu a fost prezent. Compania a fost in Romania si in anul 2000, cand a prezentat, in premiera pe o scena din Romania, spectacolul "Ballet for Life", realizat pe muzica formatiei Queen.
- Maurice Bejart, internat in spital