Henri Matisse a trait aici din 1917 pana in 1954. Astazi cei care vin la Nisa in cautarea acestui artist controversat si fascinant vor gasi nu doar locurile pe unde a trecut acesta, dar si una dintre cele mai bogate colectii de lucrari semnate de Matisse, gazduite intr-o superba vila de secol XVII.
Deschis in 1963, muzeul ocupa doar primul etaj al sediului actual, parterul fiind gazda Muzeului de Arheologie. Abia in 1989 acesta este mutat, iar spatiul dedicat lucrarilor lui Henri Matisse este integral renovat si extins cu o noua aripa, fiind redeschis publicului in 1993 cu noi opere in colectiile sale permanente.
Primele lucrari din colectia muzeului aveau sa fie donate de Matisse insusi pe 21 octombrie 1953: o pictura, Natura moarta cu grenade, patru desene din seria Teme si variatiuni, o guasa, doua serigrafii. Avea sa fie doar primul pas. Dupa moartea lui Henri Matisse sotia si mai tarziu mostenitorii acestuia aveau sa doneze in 1960 si 1963 mai multe picturi, sculpturi, aproape 200 de desene, trei lucrari de ceramica, peste 40 de gravuri, obiecte personale, carti ilustrate, extinderea colectiilor continuand pana in anii 90.
Cititoare la masa galbena
In prezent, potrivit cifrelor oficiale, muzeul din Nisa prezinta lucrari de pictura si sculptura din toate perioadele artistice reprezentative pentru Henri Matisse, avand in total 68 de picturi si guase decupate, peste 200 de gravuri, serigrafii, carti, ceramica, vitralii, 57 de sculpturi (ar fi cea mai bogata colectie de sculptura semnata Matisse). Sunt tablouri mai mult sau mai putin cunoscute, picturi adesea reproduse in albume sau dimpotriva, obscure pentru cei care nu sunt cu totul fascinati de opera lui Matisse. Astfel, Furtuna la Nisa (1919-1920) sau Cititoare la masa galbena (1944) isi asteapta vizitatorii, la fel o fac in tacere si fantasticele sculpturi precum Cap de faun ori versiunile Jeanette de la inceputul secolului trecut, pot fi vazute si o parte din desenele artistului, schite sau proiecte in sine sau pregatiri pentru compozitii mai ample. Cel putin la fel de interesante se dovedesc guasele decupate, precum celebrul Nud albastru IV (1952) sau cele din seria Jazz.
Si nu doar atat. Muzeul Matisse din Nisa are si o colectie inedita, 187 de obiecte personale ale artistului, multe dintre ele reproduse in lucrarile sale. Un gheridon delicat, pictat in albastru si decorat cu flori de o intensa vitalitate. Un comod fotoliu dungat. Si altele.
Institutia gazduieste periodic expozitii temporare, conferinte si proiectii de film, dar cei mai multi dintre cei care ajung sa viziteze Muzeul Matisse sunt atrasi de calatoria oferita in expozitia permanenta, de la prima panza pastrata, Natura statica cu carti (1890) la una dintre ultimele sale creatii, Flori si fructe (din 1952-1953, putin inainte de disparitia pictorului).
A.L.
Decembrie 2015