New York, 20 octombrie 2011: intre 21 si 22 octombrie 2011 va avea loc conferinta Rereading Faces. Matei Calinescu and the Fates of Comparative Literature (Matei Calinescu si destinele literaturii comparate) la Universitatea Western Ontario din London, Canada. Conferinta organizata de ICR New York il sarbatoreste pe Matei Calinescu, una dintre figurile fundamentale ale gandirii critice si literaturii comparate romanesti din ultimele decenii. Zece cunoscuti specialisti in domeniul literaturii comparate din Statele Unite, Canada si Europa vor celebra relevanta operei acestuia in teoria critica literara. Evenimentul este initiat si coordonat de Calin-Andrei Mihailescu, scriitor si profesor de literatura comparata, teorie critica si literatura spaniola la Universitatea Western Ontario.
Lucrarile prezentate vor aborda importanta contributie a lui Matei Calinescu la disciplina literaturii comparate (Five Faces of Modernity/Cinci Fete ale Modernitatii (1987) si Rereading/A citi, a reciti. Catre o poetica a (re)lecturii (1993)), precum si lucrarile sale publicate in Romania despre romanticism, clasicism si modernism, fie ele memorialistice (Portretul lui M., 2003) sau nu (Viata si opiniile lui Zacharias Lichter, 1969).
Scoala romaneasca de literatura comparata a exportat in America un numar de personalitati a caror celebritate a crescut exponential in ultimele decenii. Printre ei – Virgil Nemoianu, Thomas G. Pavel, Sanda Golopentia, Marcel Cornis-Pope, Angela Cozea si Andreea Deciu-Ritivoi. O buna parte dintre acestia se vor reintalni la Universitatea Western Ontario ca sa reevalueze opera lui Matei Calinescu, scriitor si erudit care i-a influentat (si mentorat) pe multi dintre ei in cariera academica din Statele Unite.
Printre participantii si temele abordate se numara Sanda Golopentia (Brown University) - Rereading Rereading/Recitind A citi, a reciti; Andreea Deciu-Ritivoi (Carnegie Mellon University) cu Identitatea in opera tarzie a lui Matei Calinescu; Breon Mitchell (Indiana University) cu Enigma lui Matei sau Liviu Papadima (Universitatea Bucuresti) cu Iov citindu-l pe Iov. Calin-Andrei Mihailescu va sustine o dizertatie numita From Split Hairs to Split Seconds/Fire in patru si instantanee.
Conferinta va fi filmata si, in curand, accesibila pe internet. Lucrarile, impreuna cu alte contributii suplimentare ale conferentiarilor, vor fi publicate in volum.
Matei Calinescu (15 iunie 1934, Bucuresti – 24 iunie 2009, Bloomington, Indiana, SUA) a fost un critic si teoretician literar roman, profesor de literatura comparata la Indiana University din Bloomington. Declarat profesor emerit al acestei universitati, el a condus singurul centru de Studii Romanesti din Statele Unite. Licentiat al Facultatii de Filologie, sectia engleza, de la Universitatea din Bucuresti (1957), a fost asistent, apoi lector la Catedra de literatura universala si comparata a Universitatii din Bucuresti. Plecat din tara in anul 1973, cu o bursa Fulbright, a decis sa ramana in SUA. A publicat in Statele Unite numeroase eseuri si studii de literatura comparata, in reviste ca Partisan Review, World Literature Today, Salmagundi, The Journal of Religion, TheDenver Quarterly, Southeastern Europe, History of European Ideas, Cadmos, Comparative Literature Studies, East European Politics and Societies. A fost autorul unei serii de studii in limba engleza, considerate de referinta in domeniu, printre care Five Faces of Modernity/Cinci fete ale modernitatii (Duke University Press, 1987) si Rereading/A citi, a reciti. Catre o poetica a (re)lecturii (Yale University Press, 1993). Matei Calinescu a editat mai multe volume in limba engleza ale unor autori romani, printre care – cel mai recent – Tinerete fara tinerete/Youth without Youth de Mircea Eliade, a carei editie din 2007 a fost publicata de editura Universitatii din Chicago, cu o prefata de Francis Ford Coppola. Five Faces of Modernity/Cinci fete ale modernitatii a fost tradusa in numeroase limbi si este considerata una dintre cele mai importante lucrari ale sale din perioada americana, bucurandu-se de o ampla recunoastere internationala. in anul 2003 a publicat la editura Polirom Portretul lui M, un portret biografic al fiului sau, Matthew, suferind de autism, scris imediat dupa moartea acestuia, la numai 25 de ani. Tradusa de Angela Jianu si publicata de Editura Universitatii Indiana in ianuarie 2009, Matthew's Enigma – A Father’s Portrait of His Autistic Son a fost ultima sa opera publicata in engleza, in timpul vietii. in anul 2000, Matei Calinescu a primit medalia Pentru Merit acordata de presedintele Emil Constantinescu, ca recunoastere pentru contributia in promovarea culturii romane in strainatate. in 2008 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa de catre Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.
Octombrie 2011