inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Masterclass-uri si dezbateri la TIFF 2012

0 Comentarii


In fiecare an, TIFF reuneste la Cluj, timp de 10 zile, cele mai importante nume ale cinema-ului romanesc, alaturi de cineasti, actori, producatori, distribuitori si critici de film straini. La editia cu numarul 11, care debuteaza vineri, 1 iunie, Festivalul International de Film Transilvania le pregateste pasionatilor de film cateva masterclass-uri, dezbateri si intalniri interesante cu personalitati ale cinematografiei.


Producatorul catorva dintre filmele lui Stanley Kubrick - Jan Harlan, celebrul critic de film Michel Ciment, cineastul thailandez Pen-Ek Ratanaruang, producatoarea de succes Christine Vachon si regizorul finlandez Timo Vuorensola vor sustine masterclass-uri la TIFF pentru cei 18 participanti la Transilvania Talent Lab, dar si pentru toti ceilalti interesati. Intrarea va fi libera, iar masterclass-urile vor avea loc la Napoca 15.


TIFF 2012 reia si traditia intalnirilor de la ora 17.00, de la TIFF Lounge (Piata Unirii). Jurnalistul Mihnea Maruta va fi din nou moderatorul discutiilor, care vor avea loc de pe 2 iunie pana pe 9 iunie.


Duminica, 3 iunie, de la 18.10, in avanpremiera alegerilor locale din 10 iunie si cu prilejul proiectiei filmului Ministrul/ The Minister, in sectiunea Supernova, Casa TIFF va gazdui dezbaterea "Filmul si politica". Distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes 2011 (sectiunea Un Certain Regard), filmul lui Pierre Scholler este odiseea unui oficial de stat printr-o lume tot mai complexa si ostila.

Pe 5 iunie, de la 20.15, de Ziua Mondiala a Mediului, la Cafeneaua Klausenburg/ TIFF Cafe Point va avea loc o dezbatere pe tema ecologiei, prilejuita de proiectia filmului GasLand (r. Josh Fox), in sectiunea EcoTIFF. Documentarul lui Josh Fox urmareste exodul firmelor pornite sa extraga gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Firmele au inceput extractii masive pe proprietatile oamenilor, folosind sute de chimicale care au dus la poluarea apei. La discutii va lua parte si producatoarea filmului, Trish Adlesic. Dezbaterea este prezentata de Compania de Apa Somes.


Joi, 7 iunie, de la 15.45, TIFF Lounge va gazdui The Romanian Film Festival in New York: histories to tell – o discutie despre prezenta si promovarea filmului romanesc in Statele Unite, cu un focus pe Festivalul Filmului Romanesc de la New York, care in decembrie 2012 va ajunge la cea de-a saptea editie. Discutia, la care vor lua parte invitati romani si straini, va fi moderata de Corina suteu (Directorul ICR New York si al Festivalului Filmului Romanesc de la New York) si Mihai Chirilov (Director Artistic al TIFF si al Festivalului Filmului Romanesc de la New York). Dezbaterea va fi precedata, de la 15.15, de lansarea noului numar in limba engleza al editiei speciale aperiTIFF, publicat in colaborare cu Institutul Cultural Roman.


MASTERCLASS-URI LA TIFF 2012


Masterclass Jan Harlan - "Why Napoleon?"
Joi, 7 iunie, 10.30, Napoca 15



Producator executiv al catorva dintre filmele regizate de Stanley Kubrick (Barry Lyndon, The Shining, Full Metal Jacket si Eyes Wide Shut), Jan Harlan va prezenta la TIFF proiectul marelui cineast care nu a devenit niciodata film, Napoleon, lungmetrajul epopeic imaginat de acesta la finalul anilor 1960, ale carui filmari urmau sa aiba loc si in Romania. Spectatorii vor putea afla mai multe despre proiectul monumental al lui Kubrick in cadrul unei intalniri cu Jan Harlan, dar si al prezentarii dedicate volumului enciclopedic Kubrick’s Napoleon: The Greatest Movie Never Made, lansat in editie limitata de 1000 de exemplare.


Masterclass Michel Ciment – "Stanley Kubrick, entre raison et passion"
Miercuri, 6 iunie, 12.00, Napoca 15

Critic de film si presedinte onorific al FIPRESCI, Michel Ciment va sustine atat un masterclass, Stanley Kubrick, entre raison et passion, despre celebrul regizorul, cat si o prezentare a prestigioasei publicatii franceze de film Positif, care aniverseaza 60 de ani de existenta.

Michel Ciment este profesor asociat la sectia de Studii Americane a Universitatii din Paris, membru al comisiei editoriale a Positif, jurnalist radio si producator la France Culture. E autorul a peste15 carti despre cinema. E co-autor al portretelor de film A 65% perfect man, Billy Wilder, cu Annie Tresgot, Elia Kazan, an Outsider, All about Mankiewicz, cu Luc Beraud, Chronicle of a Film Foretold despre Francesco Rosi, cu Christine Lipinska.


Masterclass Pen-Ek Ratanaruang
Miercuri, 6 iunie, ora 15.30, Napoca 15



Pen-Ek Ratanaruang este unul dintre cei mai importanti regizori din noul val al cinematografiei thailandeze, filmele sale fiind selectionate si premiate in festivaluri din lumea intreaga. Thrillerul Ruang talok 69 (1999) a fost castigator al Mentiunii Speciale Don Quijote la Festivalul de la Berlin si al premiului pentru Cel mai bun film asiatic la Festivalul de la Singapore, Monrak Transistor (2001) a fost propunerea Thailandei pentru Oscar, iar drama psihologica Ploy i-a adus Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film din Asia si Arabia Cinefan.


Unul dintre cele mai cunoscute titluri ale sale este si Last Life In the Universe. Filmul a primit nu mai putin de sapte trofee, inclusiv Premiul FIPRESCI la Bangkok si Coppa Volpi (acordat actorului Tadanobu Asano) la Festivalul de la Venetia. Publicul va putea viziona la TIFF cel mai recent film al cineastului, impuscat in cap/ Headshot, unul dintre highlight-urile sectiunii tematice Oameni si zei. Regizorul a fost omagiat la TIFF 2008 in sectiunea 3X3.

Masterclass Christine Vachon
Joi, 7 iunie, 12.30, Napoca 15

Christine Vachon, fondatoarea casei de productie Killer Films, este unul dintre cei mai importanti producatori de film independent din America. Primul lungmetraj produs de aceasta, controversatul Poison al lui Todd Haynes, a castigat Premiul special al Juriului la Festivalul de la Sundance in 1991. Pe lista titlurilor multi-premiate la care a semnat productia se regasesc si Far From Heaven, care a obtinut patru nominalizari la Oscar, Boys Don't Cry, care i-a adus lui Hillary Swank un Oscar pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal, Velvet Goldmine sau I Shot Andy Warhol. In 2008, Christine Vachon a primit un premiu Emmy pentru adaptarea TV a filmului This American Life, la care a lucrat in calitate de producator executiv. In 1996, a pus bazele companiei de productie Killer Films. Printre realizarile recente se numara si miniseria HBO de 5 episoade Mildred Pierce, care va avea parte de o proiectie-maraton la TIFF. O sectiune speciala cu filmele produse de compania ei si numita Tribute Killer Films figureaza in programul din acest an a TIFF.

Masterclass Timo Vuorensola
Marti, 5 iunie, ora 15.00, Napoca 15

Timo Vuorensola, regizorul peliculei Cerul de fier/ Iron Sky, proiectat anul acesta la TIFF, in Ursus Open Air (Piata Unirii) a provocat dezbateri in industria filmului despre noile metode de finantare si potentialul internetului, dupa ce a reusit sa adune o suma importanta pentru bugetul productiei din crowdfunding si crowd investement, cu ajutorul comunitatii online. Mai precis, 300.000 de euro provin din crowdfunding si circa 680.000 de euro din crowd investement. Iron Sky a fost vandut in peste 80 de teritorii, mai mult decat oricare alt film finlandez, si a fost proiectat anul acesta la Festivalul de la Berlin.
 

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Norman Manea primeste premiul Medicis pentru roman strain 2006

Anul acesta, premiul Medicis pentru roman strain a fost decernat scriitorului roman exilat la New York Norman Manea, pentru volumul "Intoarcerea unui huligan: o viata" ("Le retour du hooligan: Une ...

Festivalul Enescu 2007 vine cu mai multa muzica româneasca

"Intram prin cultura în Europa", a declarat, ieri, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. În 2007, doua evenimente de anvergura vor scoate România din anonimat. Pe ...

Romani premiati la concursul literar "Lo sguardo dell''altro"

Editia 2005-2006 a concursului literar "Lo sguardo dell'altro" (Privirea celuilalt) si-a decernat premiile. Printre castigatori, doi autori romani - Mihai Mircea Butcovan, cu volumul "Di rumeni, ...

Alexandra Maria Lara: "nu stiu daca ma simt romanca sau nemtoaica"

Intr-un interviu acordat publicatiei Die Zeit din Germania, actrita de origine romana Alexandra Maria Lara povesteste despre profesia sa, despre diferentele dintre firea romanilor si cea a nemtilor si ...

Romania participa la "Zilele basmului" de la Berlin

Cea de-a 17-a editie a Festivalului "Zilele Basmului" de la Berlin (2-19 noiembrie) are ca tema anul acesta Dunarea - fluviu al basmului, reunind povesti din toate tarile riverane: Germania, Austria, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline