In fiecare an, TIFF reuneste la Cluj, timp de 10 zile, cele mai importante nume ale cinema-ului romanesc, alaturi de cineasti, actori, producatori, distribuitori si critici de film straini. La editia cu numarul 11, care debuteaza vineri, 1 iunie, Festivalul International de Film Transilvania le pregateste pasionatilor de film cateva masterclass-uri, dezbateri si intalniri interesante cu personalitati ale cinematografiei.
Producatorul catorva dintre filmele lui Stanley Kubrick - Jan Harlan, celebrul critic de film Michel Ciment, cineastul thailandez Pen-Ek Ratanaruang, producatoarea de succes Christine Vachon si regizorul finlandez Timo Vuorensola vor sustine masterclass-uri la TIFF pentru cei 18 participanti la Transilvania Talent Lab, dar si pentru toti ceilalti interesati. Intrarea va fi libera, iar masterclass-urile vor avea loc la Napoca 15.
TIFF 2012 reia si traditia intalnirilor de la ora 17.00, de la TIFF Lounge (Piata Unirii). Jurnalistul Mihnea Maruta va fi din nou moderatorul discutiilor, care vor avea loc de pe 2 iunie pana pe 9 iunie.
Duminica, 3 iunie, de la 18.10, in avanpremiera alegerilor locale din 10 iunie si cu prilejul proiectiei filmului Ministrul/ The Minister, in sectiunea Supernova, Casa TIFF va gazdui dezbaterea "Filmul si politica". Distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes 2011 (sectiunea Un Certain Regard), filmul lui Pierre Scholler este odiseea unui oficial de stat printr-o lume tot mai complexa si ostila.
Pe 5 iunie, de la 20.15, de Ziua Mondiala a Mediului, la Cafeneaua Klausenburg/ TIFF Cafe Point va avea loc o dezbatere pe tema ecologiei, prilejuita de proiectia filmului GasLand (r. Josh Fox), in sectiunea EcoTIFF. Documentarul lui Josh Fox urmareste exodul firmelor pornite sa extraga gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Firmele au inceput extractii masive pe proprietatile oamenilor, folosind sute de chimicale care au dus la poluarea apei. La discutii va lua parte si producatoarea filmului, Trish Adlesic. Dezbaterea este prezentata de Compania de Apa Somes.
Joi, 7 iunie, de la 15.45, TIFF Lounge va gazdui The Romanian Film Festival in New York: histories to tell – o discutie despre prezenta si promovarea filmului romanesc in Statele Unite, cu un focus pe Festivalul Filmului Romanesc de la New York, care in decembrie 2012 va ajunge la cea de-a saptea editie. Discutia, la care vor lua parte invitati romani si straini, va fi moderata de Corina suteu (Directorul ICR New York si al Festivalului Filmului Romanesc de la New York) si Mihai Chirilov (Director Artistic al TIFF si al Festivalului Filmului Romanesc de la New York). Dezbaterea va fi precedata, de la 15.15, de lansarea noului numar in limba engleza al editiei speciale aperiTIFF, publicat in colaborare cu Institutul Cultural Roman.
MASTERCLASS-URI LA TIFF 2012
Masterclass Jan Harlan - "Why Napoleon?"
Joi, 7 iunie, 10.30, Napoca 15
Producator executiv al catorva dintre filmele regizate de Stanley Kubrick (Barry Lyndon, The Shining, Full Metal Jacket si Eyes Wide Shut), Jan Harlan va prezenta la TIFF proiectul marelui cineast care nu a devenit niciodata film, Napoleon, lungmetrajul epopeic imaginat de acesta la finalul anilor 1960, ale carui filmari urmau sa aiba loc si in Romania. Spectatorii vor putea afla mai multe despre proiectul monumental al lui Kubrick in cadrul unei intalniri cu Jan Harlan, dar si al prezentarii dedicate volumului enciclopedic Kubrick’s Napoleon: The Greatest Movie Never Made, lansat in editie limitata de 1000 de exemplare.
Masterclass Michel Ciment – "Stanley Kubrick, entre raison et passion"
Miercuri, 6 iunie, 12.00, Napoca 15
Critic de film si presedinte onorific al FIPRESCI, Michel Ciment va sustine atat un masterclass, Stanley Kubrick, entre raison et passion, despre celebrul regizorul, cat si o prezentare a prestigioasei publicatii franceze de film Positif, care aniverseaza 60 de ani de existenta.
Michel Ciment este profesor asociat la sectia de Studii Americane a Universitatii din Paris, membru al comisiei editoriale a Positif, jurnalist radio si producator la France Culture. E autorul a peste15 carti despre cinema. E co-autor al portretelor de film A 65% perfect man, Billy Wilder, cu Annie Tresgot, Elia Kazan, an Outsider, All about Mankiewicz, cu Luc Beraud, Chronicle of a Film Foretold despre Francesco Rosi, cu Christine Lipinska.
Masterclass Pen-Ek Ratanaruang
Miercuri, 6 iunie, ora 15.30, Napoca 15
Pen-Ek Ratanaruang este unul dintre cei mai importanti regizori din noul val al cinematografiei thailandeze, filmele sale fiind selectionate si premiate in festivaluri din lumea intreaga. Thrillerul Ruang talok 69 (1999) a fost castigator al Mentiunii Speciale Don Quijote la Festivalul de la Berlin si al premiului pentru Cel mai bun film asiatic la Festivalul de la Singapore, Monrak Transistor (2001) a fost propunerea Thailandei pentru Oscar, iar drama psihologica Ploy i-a adus Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film din Asia si Arabia Cinefan.
Unul dintre cele mai cunoscute titluri ale sale este si Last Life In the Universe. Filmul a primit nu mai putin de sapte trofee, inclusiv Premiul FIPRESCI la Bangkok si Coppa Volpi (acordat actorului Tadanobu Asano) la Festivalul de la Venetia. Publicul va putea viziona la TIFF cel mai recent film al cineastului, impuscat in cap/ Headshot, unul dintre highlight-urile sectiunii tematice Oameni si zei. Regizorul a fost omagiat la TIFF 2008 in sectiunea 3X3.
Masterclass Christine Vachon
Joi, 7 iunie, 12.30, Napoca 15
Christine Vachon, fondatoarea casei de productie Killer Films, este unul dintre cei mai importanti producatori de film independent din America. Primul lungmetraj produs de aceasta, controversatul Poison al lui Todd Haynes, a castigat Premiul special al Juriului la Festivalul de la Sundance in 1991. Pe lista titlurilor multi-premiate la care a semnat productia se regasesc si Far From Heaven, care a obtinut patru nominalizari la Oscar, Boys Don't Cry, care i-a adus lui Hillary Swank un Oscar pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal, Velvet Goldmine sau I Shot Andy Warhol. In 2008, Christine Vachon a primit un premiu Emmy pentru adaptarea TV a filmului This American Life, la care a lucrat in calitate de producator executiv. In 1996, a pus bazele companiei de productie Killer Films. Printre realizarile recente se numara si miniseria HBO de 5 episoade Mildred Pierce, care va avea parte de o proiectie-maraton la TIFF. O sectiune speciala cu filmele produse de compania ei si numita Tribute Killer Films figureaza in programul din acest an a TIFF.
Masterclass Timo Vuorensola
Marti, 5 iunie, ora 15.00, Napoca 15
Timo Vuorensola, regizorul peliculei Cerul de fier/ Iron Sky, proiectat anul acesta la TIFF, in Ursus Open Air (Piata Unirii) a provocat dezbateri in industria filmului despre noile metode de finantare si potentialul internetului, dupa ce a reusit sa adune o suma importanta pentru bugetul productiei din crowdfunding si crowd investement, cu ajutorul comunitatii online. Mai precis, 300.000 de euro provin din crowdfunding si circa 680.000 de euro din crowd investement. Iron Sky a fost vandut in peste 80 de teritorii, mai mult decat oricare alt film finlandez, si a fost proiectat anul acesta la Festivalul de la Berlin.