"A pioneer of modern Italian cooking, Bottura possesses both a deep respect for local traditions and a drive to keep blowing them up." The Wall Street Journal
Intr-o bucatarie atat de complexa si apreciata la scara internationala, cum este bucataria italiana, a izbuti presupune “ab initio” a avea sclipiri de geniu. Din acest motiv, a ajunge cel mai bun in arta culinara, este un lucru la care multi nu indraznesc nici macar sa viseze.
Chef Massimo Bottura este unul dintre aceia carora destinul le-a suras. La cei 52 de ani, este pentru orasul Modena ceea ce Colosseum reprezinta pentru Roma, un simbol... Sau mai precis restaurantul sau, Osteria Francescana, inaugurat in anii ‘90, in inima regiunii Emilia Romagna. Dintr-o zona cunoscuta mai cu seama pentru masinile rapide si pentru calitatea otetului balsamic,
Emilia Romagna s-a transformat peste noapte intr-o “Mecca” a pasionatilor de mancaruri fine. Sute de clienti se lupta astazi in fiecare zi pentru rezervarea unui loc din cele 35. Osteria Francescana se afla in prezent pe pozitia a treia pe lista Celor mai bune 50 de restaurante din lume, cu 3 stele Michelin.
Secretul aparent simplu al lui Massimo Bottura este ca inoveaza in farfurie, cautand inspiratie in arta contemporana si design. Massimo Bottura a crescut in orasul Modena si a inceput a se arata interesat de gatit inca de mic, cand le asista pe mama si bunica sa la bucatarie. Nimeni nu se gandea atunci ca micutul va reinventa bucataria clasica italiana, oferindu-i pe langa vitalitatea scupturilor lui Michelangelo si cromatica Renasterii, formele indraznete ale artei contemporane.
"Never Trust a Skinny Italian Chef" este o aparitie editoriala recenta in care autorul celebreaza cei 25 de ani de cariera si de evolutie a restaurantului Osteria Francescana. Impartita in 4 capitole, cartea prezinta in total 50 de retete, insostite de texte referitoare la ingrediente, tehnicile si insparatia lui Massimo Bottura – figura reprezentativa a gastronomiei italiene moderne.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.