In calendarul ortodox, prima zi din martie este patronata spiritual de Evdochia, o femeie martir, devenita Dochia pentru omul simplu din popor. Se pare ca sarbatoarea martisorului a precedat timpurile crestine, iar baba Dochia nu ar fi decat un personaj mostenit din panteonul dacilor. Descoperirile arheologice efectuate pe teritoriul tarii noastre plaseaza ipotetic primele martisoare pe scara cronologica acum cca. 8.000 de ani.
La Schela Cladovei au fost scoase la lumina amulete de purtat la gat, formate din pietricele vopsite in alb si rosu, foarte asemanatoare cu martisoarele de astazi. In vechile societati traditionale, aceste culori reprezentau anotimpurile opuse, iarna si vara, celelalte fiind socotite doar etape de tranzitie.
Secretul “puterii” martisorului sta in firul alb care se infasura cu unul rosu sau negru, acum la cumpana dintre anotimpuri. In trecut, martisorul era confectionat de mame. La snurul bicolor acestea adaugau cate o moneda de argint sau de aur, si apoi il puneau la mana copiilor in dimineata zilei de 1 martie, inainte de revarsatul zorilor. Martisorul se punea copiilor, fetelor, fiintelor fragile, pentru a fi aparate de primejdii, boli si sa nu le arda soarele prea tare.
Intr-un studiu dedicat martisorului, poetul George Cosbuc afirma: "scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet... Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca."
Martisoul se purta de la 1 martie pana cand primavara isi arata semnele de biruinta: cantatul cucului, inflorirea ciresilor, intoarcerea berzelor si a randunelelor din tinuturile calde. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare.
Valoarea martisorului incepe sa fie data doar de creatia artistica. Se vand peste tot sub denumirea de "martisor" jucarii, brelocuri, bijuterii ori alte obiecte. Astazi, martisoarele se confectioneaza din orice si pot semnifica orice.
I. C.
editor artline.ro