Martisorul, traditie straveche, s-a mentinut de-a lungul timpului fara schimbari esentiale. Undeva pe la sfarsitul secolului XIX, copiii primeau din partea parintilor in dimineata zilei de 1 martie un martisor. De acesta se agata de regula o moneda de argint sau aur si se purta in piept, la mana sau la gat. Martisoarele erau purtate de obicei pana la venirea unei sarbatori de primavara precum Floriile.
Si astazi martisoarele sunt purtate pana la inflorirea arbustilor si pomilor fructiferi precum macesul, trandafirul, ciresul sau visinul, cand se agata de ramurile acestora. In vremurile stravechi se spunea ca cei care poarta martisor vor fi pe intreg parcursul anului sanatosi, frumosi, placuti, dragastosi si norocosi.
Potrivit documentelor ce atesta existenta martisorului, acesta era confectionat initial din doua fire rasucite de lana alba, rosie sau albastra. Martisorul era oferit in dar in prima zi din luna martie cand pe cer aparea Luna Noua. Aromanii purtau martisorul inca din ajunul zilei de 1 martie. Dacii aveau obiceiul de a serba martisorul intr-un ritual de innoire a naturii.
Martisorul poate fi si o frumoasa bijuterie. Un ghiocel, o pereche de cercei in forma de floare pot fi un dar perfect cu ocazia venirii primaverii.
Astazi martisorul a capatat noi sensuri si forme. In alegerea martisorului pe care il veti oferi celor apropiati o sursa de inspiratie ar putea fi site-ul http://www.SilverZone.ro/.
Site-ul contine bijuterii de argint dintre cele mai diverse, bijuterii fantezie si delicate martisoare din argint.