Daca popa si ofiterul starii civile iau frisca de pe tort dintr-o casatorie, judecatorii se aleg cu resturile unei dragoste alterate pe care vor, nu vor trebuie sa le inghita ca sa imparta, la verdict, pe merit vina. La cit de salbaticiti si inraiti li se arata fostii indragostiti la divort, judecatorii ajung sa aiba ei insisi nevoie de ore la psiholog ca sa poata sa revada cu ochi buni lumea. 'Cind ii vezi cit de inversunati si de nebuni sint te ingrozesti si zici Doamne, citi oameni aparent normali ar trebui sa umble obligatoriu cu dunga rosie pe buletin!', militeaza pentru folosirea pe o scara mai larga a insemnelor oficiale ale nebuniei un judecator, dupa ce a dat citiva ani sentinte in cazuri de divort. 'O data ce au pornit pe calea nebuniei, ar vrea sa se judece si in ziua de Craciun', mai adauga el.
Motiv ornitologic de divort
Judecatorilor li se maresc ochii ca in fata comorii lui Ali Baba cind li se prezinta la bara bogatiile nebanuite ale naturii umane, sub forma motivelor de divort. 'Unul dintre motivele pentru care cerea divortul un psiholog era faptul ca sotia lui il sicana de ani intregi curatindu-i portocala doar de coaja, nu si de pielitele albe, cum stia ca-i place lui. O colega de-a mea, judecatoare, a facut o criza de ris, nu s-a mai putut abtine, cind o sotie cerea divortul pentru ca barbatul ei umbla toata ziua dupa sticleti. Cind a povestit cum ii prindea, pleca la padure si punea lipici pe crengi, colega mea si-a cerut scuze si a iesit din sala de judecata ca nu se mai putea opri din ris', povesteste un alt judecator ce diferente ornitologice ireconciliabile au destramat un camin. Fashion victim s-a declarat un alt sot in sala de tribunal la divort, intrucit la nunta fiului sotia sa a avut doua toalete, pe cind el a trebuit sa se multumeasca cu un costum vechi de cinci ani. In alt caz, sotia s-a declarat parte vatamata dupa ce a constatat ca sotul sau si-a exercitat competenta sexuala singur, in fata calculatorului. Mai temperamental si-ar fi dorit barbatul in viata de familie si o alta sotie: 'Spunea la divort de barbatul ei ca e prea introvertit si nu participa la intrunirile de familie. Cind a venit rindul lui la marturie, a recunoscut: Normal ca sint introvertit si nu ma duc, daca atunci cind se intilnesc nu stiu sa faca altceva decit sa manince ca porcii!', a trebuit sa-l inteleaga si pe el judecatorul. Acesta n-a avut incotro si l-a inteles si pe un alt sot, care s-a trezit la usa cu un distins domn din provincie care i-a cerut-o de nevasta pe nevasta-sa.
Intelectualii, cei mai mari scandalagii
Conform estimarilor judecatorilor, anul 2000 a fost unul de rascruce in intinerirea mentalitatilor. Batrinii, de cinci-sase ani incoace, au prins si ei curaj sa bage divort dupa o viata in care doar gura lumii si copiii i-au tinut departe de tribunal. 'Motivul pentru care batrinii divorteaza cel mai des e ca, dupa ce s-au chinuit unul pe altul o viata, acum, cind sint aproape de al noualea cer, vor macar sa nu fie mosteniti de celalalt', spune o judecatoare. Avocata Mariana Belbita mai da o nuanta divortului la batrinete: 'Eu am vazut cazuri de batrini aflati la a doua casatorie care nu vor ca fiul sau fiica vitrega pe care nu pot sa ii sufere sa puna mina pe vreo particica din mostenirea lor'. Desi sint si cupluri care divorteaza si dupa doua luni, virsta minima la care casatoria isi da duhul la tribunal e de trei-cinci ani.
Cele mai mari scandaluri si desfasurari de forte, spun judecatorii, sint la divorturile de intelectuali. 'Cind se apuca intelectualii de scandal, nu-i poate depasi nimeni, sint foarte rai, pentru ca aici sint si cele mai mari orgolii. Isi iau si cite doi avocati care sa convinga instanta sa nu care cumva sa scrie pe hotarirea de divort culpa comuna. Vor neaparat sa scrie ca e din vina celuilalt, desi asta nu are nici o relevanta si nu-i ajuta la absolut nimic', spune un judecator, care a vazut de altfel familii de tigani divortind ca niste lorzi. Judecatorii nu prea au auzit partile combatante intr-un divort sa fi incercat sa se impace printr-o terapie de cuplu, dar, dupa divort, multi intelectuali isi duc copilul la psiholog, sa repare el ce au stricat ei. 'Sint foarte rai si inversunati si nu inteleg ca si celalalt ramine parinte si nu-l mai lasa sa-si vada copilul. Cel care are doar drept de vizitare se vede nevoit uneori sa se duca cu politia si cu executorul judecatoresc si tot nu reuseste sa-si vada copilul, care-i mutat sau ascuns din loc in loc. Copiii sint distrusi de divort', arata un judecator cum sint minuiti copiii ca niste mici arme in marea batalie a orgoliilor.
Dependenta de substante si persoane interzise
Psihoterapeutul Ileana Radu a vazut ca multe cupluri se duc pe apa simbetei din cauza clanurilor din care provin: 'Ca peste tot in Balcani, si in Romania tinerii sint legati prin cordon ombilical de familie - dependenta emotionala si financiara fata de parinti e foarte puternica. Si daca soacra ti-a cumparat frigiderul, se uita si ce pui in el, si ce pui in oala'. Oamenii cu carte ajung la judecata si partaje si din cauza consumului de substante mai mult sau mai putin interzise, spune Ileana Radu. 'Trebuie sa fie din ce in ce mai performanti, iar performanta se sustine si cu substante, de la alcool la droguri. Sint medici, avocati, manageri care le consuma, asta ajunge sa semene a boala profesionala'. Dar si lucratul peste program poate dauna grav fidelitatii: 'Petreci mai multe ore la slujba decit acasa, ajungi sa te atasezi de anumiti oameni, se infiripa anumite relatii', arata psihoterapeutul Maria Silvia Trandafir efectele nocive ale muncii in echipa. Totusi, exista si workaholici nevinovati care ajung la divort. Avocata Mariana Belbita pledeaza pentru ei: 'Daca tu ai stat cu ochii in calculator pina ti-au iesit din orbite, vii seara rupt de oboseala si partenerul de cuplu te omoara cu suspiciunile, intelegi o data, de doua ori, dar dupa aceea relatia incepe sa se erodeze. Dupa ce s-au casatorit, multi cred ca si-au prins partenerul in lesa, iar unii il tin intr-o lesa foarte scurta. Eu le spun: Lasa-i, domne, lesa cit mai lunga, daca se intoarce de pe unde umbla, atunci al tau e pe vecie!'. Multe cupluri vechi care vin la terapie se pling ca sentimentele lor de acum nu mai stralucesc ca dragostea lor de odinioara: 'Vor sa se simta si dupa 10-20 de ani ca in luna de miere, dar nimeni n-ar trebui sa se astepte sa traiasca la 40 de ani ca la 20. E ca si cind si-ar dori sa nu faca riduri, e un ritm natural si dragostea imbatrineste. Poate nu mai sint fluturii in stomac de la inceput, dar este o dragoste mai asezata, mai matura, mai incercata si prin asta mai adevarata', incearca psihologul Dana Constantinescu sa ii faca sa priveasca dragostea ca pe obiectele vechi de arta. Daca ai grija de ele, timpul nu le strica, ci le creste valoarea.
Steluta Voica