Bucataria finlandeza este una proaspata si indrazneata, cu preparate si bauturi avand povesti dintre cele mai surprinzatoare. Unul dintre istorioarele devenite celebre se refera la originea bauturii Marskin ryyppy, al carei nume ar insemna “bautura maresalului”.
Marskin ryyppy este o bautura alcoolica pe baza de vodka ce se bea dintr-o singura data. Se spune ca paharul trebuie umplut pana la refuz, apoi servit fara a da voie continutului sa se reverse.
Bautura a fost botezata dupa Carl Gustaf Emil Mannerheim, ramas in istorie drept primul si singurul maresal al Finlandei si al saselea presendinte In timpul Razboiului de Continuare, purtat intre Finlanda si Uniunea Sovietica in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Mannerheim ar fi cerut sa se faca ceva cu gustul oribil al vodcai de calitate inferioara de care dispunea. Acesta dorea decat adaugarea unor ingrediente mai scumpe, care sa ridice calitatea gustului.
Se spune ca fiecare persoana avea dreptul la un shot de vodca pe zi. In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, cand centrul de comanda era localizat in Mikkeli, Maresalul a pastrat acest obicei. In prezent circula mai multe retete care ofera sfaturi privind prepararea bauturii maresalului. Cartea lui Taru Stenvall, Marski ja hänen hovinsa („Marsalul si nobilii sai”), aparuta in 1950 prezinta ingredientele dupa cum urmeaza: 1 litru de akvavit marca Rajamäki, 20 mL vermut si 20 mL gin.
Marca Marskin ryyppy a apartinut clubului Mikkelin Klubi pentru o perioada indelungata de timp. In 1995 ei au acordat dreptul de a produce Marskin ryyppy unei firme engleze, care prin intermediul Lignell & Piispanen a inceput productia in Kuopio, Finlanda. Bautura Maresalului trebuie servita rece ca gheata.
Sursa foto:wikipedia.org
I. C.