Editura ART va invita simbata, 11 februarie, ora 17.00, la libraria Bastilia (Piata Romana nr. 5), la o intalnire cu autoarea franceza de origine iraniana, Marjane Satrapi, si o sesiune de autografe pe romanele grafice Persepolis si Broderii. Eveniment sustinut de Ambasada Frantei si de Institutul Francez .
Marjane Satrapi, Persepolis
Considerat un must-read nu doar pentru pasionatii de romane grafice, Persepolis a facut milioane de "victime" in rindurile cititiorilor din toata lumea, autobiografia lui Satrapi primind deopotriva premii pentru calitatile artistice si pentru umarul pus la lupta antifundamentalista.
Persepolis este revizitarea, la persoana intai, a copilariei pe care Marjane Satrapi si-a petrecut-o la Teheran, intr-o familie cu convingeri de stanga, implicata in miscari politice inca de dinainte de Revolutia Iraniana. Urmeaza, repovestit prin prisma propriei experiente, conflictul dintre Irak si Iran, anii petrecuti la liceu in Viena revenirea in Iran si plecarea definitiva in Franta... Valul care acopera, de regula, sensibilele chestiuni legate de politica, religie si istorie se ridica in cartea autoarei stabilite in Franta pentru a face loc multor nuante de gri camuflate in imagini exclusiv alb/ negru.
Dincolo de privirea de insider pe care o arunca in "maruntaiele" unei lumi conflictuale, Persepolis (re)construieste in cele aproape 400 de pagini o alta dimensiune familiarizata cu tabuul: conditia femeii in lumea islamica. Fara sa cada in pacatul tezismului, Satrapi gaseste fomula perfecta intre episoadele dramatice, umorul (de cele mai multe ori negru) si analiza sociala, fara sa neglijeze ritmul povestii.
Persepolis este autobioagrafia alb-negru a lui Marjane Satrapi, traversand granitele dintre culturi cu luciditate si simtul umorului.
Marjane Satrapi, Broderii
Un nou roman grafic marca Marjane Satrapi, in care umorul discutiilor dintre mai multe generatii de femei iraniene este gata sa ridice valul care ascunde, de cele mai multe ori, realitati nebanuite ochiului profan. Broderii face parte din aceeasi familie a romanelor grafice in care Satrapi isi transpune alb-negru diferite episoade autobiografice. Considerat un fel de Sex and the City iranian, acest volum nu scapa din vedere nici un subiect picant, fara sa cada insa in frivolitate. Trei generatii de femei din familia lui Marji discuta degajat, sfidand eventualele prejudecati despre umorul si relaxarea femeilor musulmane, despre sex, dragoste, cosmetica, dezamagire si ritualuri sociale. Cartea lui Satrapi abordeaza, pe ton de sueta perfect integrat in benzi desenate, casatoriile aranjate, dorinta femeilor de a transforma rigorile unei lumi stricte intr-un joc al inteligentei sau strategiile pentru simularea virginitatii. Sub un titlu aparent banal se dezvaluie, cu foarte multa ironie si umor contagios, teme care nu se sfiesc sa dea de gindit. Broderii deschide o lume ascunsa de cele mai multe ori sub valuri, in care libertatea femeii trebuie constant negociata.
Marjane Satrapi (n. 1969, in Iran) si-a petrecut copilaria in Teheranul de dinaintea Revolutiei Iraniene, teama parintilor de violentele politice determinand-o sa urmeze liceul la Viena. Intoarsa in tara natala, a mers la universitate si s-a casatorit la 21 de ani, pentru a divorta trei ani mai tirziu. Dupa un masterat in comunicare vizuala urmat la Teheran, Satrapi a plecat la Strasbourg, pentru a se stabili apoi la Paris, unde lucreaza ca ilustratoare si regizoare. Pe linga Premiul Juriului de la Cannes, Satrapi a mai primit, in 2008, Premiul Cinema For Peace pentru Cel mai valoros film al anului, in 2009 fiind numita Doctor honoris causa de catre Universitatea Catolica din Louvain, Belgia.
Marjane Satrapi vine la Bucuresti, cu ocazia redeschiderii salii de cinema Elvire Popesco, pentru a prezenta, in premiera, filmul Poulet aux prunes. Filmul este o adaptare a romanului grafic cu acelasi nume al autoarei si este regizat de aceasta impreuna cu Vincent Paronnaud, cu care a co-regizat si filmul de animatie Persepolis (2007).
D.T
artline.ro
6 februarie 2012