La inceputul secolului XX, America devenise patria unui stil muzical inovator, nascut din impletirea elementelor folclorice ale negrilor cu cele ale popoarelor europene. Un moment foarte important din istoria jazz-ului a fost acesta in care melodiile etnicilor afro-americani patrund masiv in repertoriul “albilor”.
Una dintre figurile marcante ale anilor ‘20 ce au contribuit la popularizarea jazz-ului si blues-ului a fost Marion Harris. Nascuta la Indiana, in anul 1896, Marion Harris a debutat la varsta de doar 18 ani, evoluand pe scenele teatrelor din orasul Chicago. Gratie talentului si vocii sale este remarcata de dansatorul Vernon Castle si ajunge pe scena teatrului din New York.
In 1916 artista incepe sa inregistreze cu Victor Records o seama de cantece care vor deveni extrem de populare, precum: "Everybody's Crazy 'Bout the Doggone Blues, But I'm Happy", "After You've Gone", "When I Hear that Jazz Band Play", "I Ain't Got Nobody", si "A Good Man Is Hard to Find", inregistrata mai tarziu de Bessie Smith.
In anul 1920, Marion Harris se alatura faimoasei case de discuri Columbia Records care o va ajuta sa lanseze cantecul “St. Louis Blues”. Pentru contributia sa majora in definirea stilului blues, cantareata a fost supranumita “The Queen of the Blues”. Din relatarile contemporanilor aflam ca Marion Harris interpreta atat de bine muzica blues si jazz incat cei care ii ascultau doar inregistrarile credeau ca este de culoare.
Cat priveste viata intima a artistei, aceasta a avut o scurta casnicie cu actorul Robert Williams. S-au casatorit in 1921 dar au divortat anul urmator. Harris si Williams au dat nastere unei fetite, Mary Ellen, care va fi cunoscuta mai tarziu ca Marion Harris Jr. Dupa aparitia in filmul “Devil-May-Care” alaturi de Ramon Novarro in 1929, Marion Harris se retrage temporar din activitate ca urmare a unor probleme de sanatate nedivulgate. In opinia specialistilor Marion Harris ramane cea mai de succes cantareata din America anilor ’20.
Sursa foto: rateyourmusic.com
I. C.