Pasionată de cântul popular din copilărie, Marioara Sigartău a început, în 1993, studiul sistematic la Şcoala Populară de Artă cu profesoara Rozalia Fucă. Activitatea-i artistică de ansamblu a cunoscut un stagiu de doi ani la Cercul Militar al Garnizoanei Bistriţa, iar de un deceniu este în rândul ansamblului de prestigiu “Cununa de pe Someş”, căruia îi datorează enorm. Preocuparea cea mai importantă a artistei este îndreptată înspre formarea unui repertoriu propriu şi, în acest sens, îşi culege melodiile de la rapsozi de pe Valea Someşului, a Şieului şi, fireşte, din Bârgăul natal, în aceeaşi măsură fiind receptivă la însuşirea tehnicilor de interpretare a cântului popular şi atentă la prezentarea autentică a melodiilor interpretate. Debutul cu un disc propriu, “Eu îs fată de pe Bârgău”, s-a petrecut în 1994, cu şaisprezece melodii în cea mai mare parte inedite, înregistrate în studioul “Videosonex” cu Orchestra “Porolissu” din Zalău; al doilea compact disc, “Tinereţe floare albă”, i-a urmat primului după nouă ani, semn al răbdării şi exigenţei pe calea conturării personalităţii artistice şi a fost realizat la “Glas Transilvan” din Cluj-Napoca, cu acompaniamentul instrumentiştilor de la Filarmonica “Gh. Dima” din localitate.
În decursul anilor, Marioara Sigartău a participat la turneele “Cununei de pe Someş” în Iordania, Cipru, Italia, Mexic, iar - recent - la periplul european de lansare a volumului “Scriitori Bistriţeni”.
După cum ne-a mărturisit interpreta, modelele sale sunt Valeria Peter Predescu, Maria Butaciu, Sofia Vicoveanca şi, deasupra tuturora, Maria Tănase, pe care o venerează.