Revista MONEY Express va publica, in exclusivitate pentru Romania, incepand cu 17 aprilie, comentariile pe care celebrul scriitor Mario Vargas Llosa le scrie, o data la doua saptamini, in cotidianul spaniol "El Pais". Textele vor fi publicate simultan cu aparitia lor in "El Pais", pe baza unui contract de exclusivitate pentru Romania, obtinut de MONEY Express.
Mario Vargas Llosa semneaza in "El Pais" articole cu greutate politica, practica un discurs ferm impotriva dictatorilor sudamericani si impotriva mirajului castrist care inca ii mai bintuie vechii prieteni precum Gabriel Garcia Marquez.
Dupa tinereti de stinga, s-a convertit catre un liberalism moderat, este un observator extrem de atent al marilor batalii ideologice contemporane si un fin comentator al celor mai mari ginditori ai lumii in acest moment. Un mare scriitor care nu si-a uitat niciodata educatia de jurnalist.
Llosa publica rubrica "Piedra de toque" in cotidianul spaniol in "El Pais" inca din 1977; o parte dintre articolele sale au fost adunate, in 1990, in volumul "Limbajul pasiunii". "Am refuzat sa ma inchid intr-o singura circumstanta, intr-o singura limba, intr-un singur peisaj. Am decis sa evadez din trib, din condamnarea de a ramine mereu acelasi", spune Mario Vargas Llosa.
Celebrul scriitor peruan preda sau conferentiaza la cele mai prestigioase universitati din lume, iar opera sa este tradusa in peste 20 de limbi. A primit premiile „Pr?ncipe de Asturias", „Cervantes" si a fost decorat cu „Legiunea de onoare" a Frantei.
Llosa a vizitat Romania de doua ori, pina acum (in 1995 si in 2005). A declarat, vazind Casa Poporului, ca aceasta ar trebui dinamitata.
Si-a explicat demarajul lent spre democratie al Romaniei si prin faptul ca totalitarismul ceausist a fost mai profund implantat in societatea autohtona decit regimurile comuniste totalitare din alte tari est-europene, supravietuind chiar si dupa caderea lui Ceausescu.
A apreciat, in 2005, ca tara noastra „si-a imbunatatit institutiile democratice si a progresat pe calea integrarii in Uniunea Europeana", lucru considerat de el drept „benefic atit pentru Romania, cit si pentru Europa". Vargas Llosa a spus ca a citit „cite ceva" din literatura romana, dar nu suficient cit sa emita judecati de valoare.