Maribor, resedinta regiunii Stajerska, este al doilea oras ca marime din Slovenia dar aceasta nu-l impiedica sa fie printre cele mai "verzi" si cochete din Europa. Localitatea a luat fiinta pe raul Drava, intr-un peisaj pe cat de divers, pe atat de potrivit in scop de aparare.
Maribor a rezistat la asediile lui Matia Corvin in 1480 si 1481 si Imperiului Otoman in 1532 si 1683, iar orasul a ramas sub controlul monarhiei habsburgice pana in 1918. Aici sunt si viile printre cele mai vechi din lume, care cresc pe langa raul Drava de mai mult de 4 secole.
Viile intinse, care incep de la marginea orasului pana peste dealurile Maribor, se intrepatrund cu peste 50 km de drumuri ale vinului. Pe aceste drumuri se afla magazine de vinuri si ferme turistice. Orasul mai este celebru pentru podurile sale, arhitectura si baile publice.
Unul dintre cele mai vechi si importante obiective intalnite in Maribor este Castelul. Constructia este succesoarea unei fortarete mai vechi, cunoscuta sub numele de Piramida, si o intalnim adesea ca element dominant in gravurile de secol XVII.
Monumentul se remarca prin asa numita Sala a Cavalerilor, cu plafonul ei pictat in maniera remarcabila, prin capela Loretska in stil baroc si o scara rococo din 1759. De asemenea, Castelul din Maribor mai adaposteste Muzeul Regional Maribor si una dintre cele mai bogate colectii din Slovenia, repartizata pe 20 de camere.
La parter veti putea admira marturii arheologice, expozitii cu tema etnografica si straie populare. La etaj sunt camerele dedicate istoriei medievale, breslelor de odinioara ale orasului, si cateva opere de arta din secolele XV-XVIII. Maribor curpinde si alte constructii vechi de sute de ani, care amintesc de trecutul uneori tulbure, alteori glorios. Din vechiul zid de aparare al orasului cel mai bine se conserva Turnul de Judecata, apoi Turnul de Apa si Turnul Evreiesc.
Catedrala din Maribor ofera un bun exemplu de arhitectura gotica, datand cu exceptia catorva modificari, din secolul al XIII-lea. Sinagoga Maribor construita in secolul al 14-lea, este a doua cea mai veche din Europa. Astazi, ea serveste ca un centru de activitati culturale si ofera vizitatorilor evenimente diverse, inclusiv expozitii, concerte si seri literare.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro