Orchestra Simfonica a Filarmonicii George Enescu
Dirijor: Elio Boncompagni • Pianist: Matei Varga
La finele Concertului are loc lansarea volumului Un alt cant al lui Marte. Cantul iubirii, publicat de editura Curtea Veche, de ilustrul muzicolog si scriitor italian Paolo Isotta, care va semna autografe in foaierul Ateneului
Orchestra Simfonica a Filarmonicii George Enescu, dirijata de maestrul Elio Boncompagni, va interpreta Uvertura Leonora Nr. 2, Concertul pentru pian Nr. 4 in Sol major, solist Matei Varga, si Simfonia Nr. 5 in do minor op. 67 de Ludwig van Beethoven.
Discipol al legendarilor maestri Franco Ferrara si Tullio Serafin, Elio Boncompagni e aclamat in Europa, in cele doua Americi si in Australia in fruntea celor mai renumite orchestre, ca si la pupitrul a numeroase spectacole de opera de remarcabil succes.
Despre arta pianistului Matei Varga, asezat de critici de seama in linia genialilor predecesori Dinu Lipatti si Clara Haskil, ziarul Süddeutsche Zeitung din München scrie ca este nici mai mult nici mai putin decat magica, ceea ce confirma triumfurile sale in America, in Europa sau in China.
«La comemorarea a 60 de ani de la trecerea in eternitate a lui George Enescu – spune Mariana Nicolesco – cel mai important si mai frumos articol din presa internationala dedicat muzicianului roman a fost cel al lui Paolo Isotta, publicat de cotidianul Corriere della Sera.
Cu acel prilej s-a legat intre noi o prietenie al carei miez, dupa cum scrie Paolo, e stravechi. Aceasta prietenie e la originea primei sale vizite in tara noastra, cu doi ani in urma, si a minunatei editii in limba romana a volumului sau Un alt cant al lui Marte. Cantul iubirii, publicat acum de editura Curtea Veche, cu sprijinul oferit de Fundatia Internationala Ateneul Roman si de Patria Credit».
Mare e mandria, – declara Paolo Isotta – mare e bucuria pe care mi le aduce ideea ca aceasta carte e tradusa in limba natiunii care-i numara printre fiii sai pe unul dintre cei mai mari Maestri ai Muzicii, George Enescu, si care-l are drept Fiu de Onoare pe Ovidiu, unul dintre cei mai mari Maestri ai Poeziei.
«Cartea sa – pe care am placerea s-o prefatez – este o incursiune fara egal in imensitatile cunoasterii, si in acelasi timp un omagiu fara precedent adus literaturii, artei si muzicii noastre: fara acestea, afirma Paolo Isotta, cultura Europei n-ar fi azi ceea ce este. Apreciere semnificativa, cu atat mai mult cu cat vine din partea unui autor de incomparabil prestigiu, profesor de Istoria Muzicii la Conservatorul din Torino si apoi la cel din Napoli.
Sunt fericita ca lansarea volumului Un alt cant al lui Marte. Cantul iubirii, in prezenta autorului, Paolo Isotta, va coincide, la Ateneul Roman, in 17 si 18 mai, cu seratele Beethoven, pe care le astept cu nerabdare, avandu-i drept protagonisti pe doi artisti de care, dintotdeauna, sunt profund legata: Elio Boncompagni si Matei Varga. Doua seri memorabile in numele marii muzici si al culturii», declara in incheiere Mariana Nicolesco.
Bucuresti
Mai 2018